DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Boy houdt van gras

op woensdag, 14 juni 2017 in categorie Patient van de maand

Maandagavond om 23.35 gaat de telefoon. De eigenaar van Boy, een grote Zwitserse Sennenhond van ruim 1 jaar, belt. Boy is al een paar dagen niet lekker maar is nu erg onrustig, wil niet gaan liggen, braakt af en toe wat en wil de hele tijd gras eten. Boy heeft altijd al van gras gehouden maar nu is het obsessief en met voorkeur voor het langere helmgras in de tuin. Bij verder uitvragen blijkt ook de buik van Boy wat te zijn opgezet.

PvdM DDKalmoesplein 2017 1Bij dit soort symptomen gaan alle alarmbellen af. Boy moet zo snel mogelijk komen want waarschijnlijk is er sprake van een maagovervulling (maagdilatatie) of een maagkanteling (maagtorsie) en dat kan fataal aflopen.

Bij aankomst op de praktijk oogde Boy erg ongemakkelijk, hij had veel pijn. Zijn buik (maag) was opgezet. Ter voorkoming van shockverschijnselen hebben we meteen een infuus gezet in beide voorpoten en zijn we begonnen met het toedienen van veel vocht en pijnstilling. We hebben verscheidene pogingen gedaan om met een slang via de slokdarm de maag leeg te maken en te spoelen. Helaas zonder resultaat, integendeel, de maag raakte juist steeds meer gevuld.

In overleg met de eigenaar is besloten om de maag operatief leeg te gaan maken. Boy werd onder narcose gebracht en wij zijn begonnen aan onze nachtelijke avontuur. In de maag zat een hoop gas en meerdere grote bollen gras. Het gras was zodanig in elkaar geweven dat Boy dit er zelf nooit had uitgekregen en dit is waarschijnlijk de oorzaak van de overvulling geweest. We hebben de maag leeggehaald. Er was geen sprake van een draaiing en alles zag er verder prima uit.

Inmiddels is Boy weer helemaal de oude maar zijn oude hobby gras eten heeft hij nog steeds niet afgeleerd, helaas. Samen met zijn eigen dierenarts gaan ze nu kijken of ze de oorzaak van het gras eten kunnen vinden zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Zo ziet u maar dat zoiets onschuldigs als gras eten grote gevolgen kan hebben.

DierenDokters Kalmoesplein

Gras Eten

De reden waarom honden gras eten kan zeer uiteenlopend zijn. Het eten van gras is op zichzelf niet schadelijk maar met name lange grassprieten kunnen problemen geven doordat deze in de darmen blijven hangen of door het vormen van grasballen.

Sommige honden plukken alleen wat aan het gras zonder het op te eten. Dit is vaak speelsheid. U kunt het beste de hond wat afleiden om te voorkomen dat het een probleem wordt.

Indien uw hond regelmatig gras eet zonder daarna te braken kan dat uiteenlopende oorzaken hebben. Er bestaan verschillende theorieën over: Ze zouden wat tekort komen of hun maag willen vullen. Indien er verder geen klachten zijn, probeer het patroon dan te doorbreken door eten te geven net voor het wandelen, wat groente aan het dieet toe te voegen of de hond wat af te leiden bij een grasveld.

Als het gras eten gevolgd wordt door braken en het is een eenmalige actie dan hoeft u geen actie te ondernemen.

Sommige honden eten gras omdat ze misselijk zijn of buikpijn hebben. Eet uw hond veel of regelmatig gras (al dan niet gevolgd door braken) en vertoont deze ook andere klachten zoals een borrelende buik, veel boeren, winderigheid of diarree dan is het verstandig dit eens te bespreken met uw dierenarts om op zoek te gaan naar de oorzaak.

No video selected.

Reacties (3)

  • Coen

    Coen

    20 juni 2017 op 23:19 |
    Misschien handig om erbij te zetten welke groenten te geven en over het eten net voor de wandeling niet teveel anders ook kans op maagtorsie!!!

    antwoord

  • Coen

    Coen

    20 juni 2017 op 23:22 |
    En welke groenten, doelende op dat sommige groenten giftig kunnen zijn voor honden!!!

    antwoord

  • Ingrid

    Ingrid

    21 juni 2017 op 22:04 |
    Idd Eten geven net voor het wandelen vind ik ook echt niet verstandig ivm maagtorsie. Ik heb zelf een hond gehad die een maag/miltdraaiing heeft gehad. . Kwam trouwens niet door bewegen na het eten maar waarschijnlijk door een pijnstiller die ik voor het eerst had gegeven voor haar zere poot.Ik neem ook vaak zelf drinken mee. Voor het geval ze vocht uit de grassprieten willen halen. Kan ik ze altijd drinken aanbieden.

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak