DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Laparoscopische sterilisatie / operaties

Het is steeds normaler om heel veel operaties te doen via laparoscopie (ook wel een kijkoperatie genoemd). Zowel bij onze honden (en katten), als bij de mens. Deze chirurgische methode heeft voor sommige ingrepen duidelijke voordelen ten opzichte van de niet laparoscopische ingrepen. ‘

Wat is laparoscopie?

Bij laparoscopie doen we een operatie door een kleine snede te maken in de buik, waarin een camera geplaatst kan worden. De buik wordt opgeblazen met CO2 gas , zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Vervolgens wordt er met behulp van een 2e snede een zogenaamd werkkanaal gemaakt. Door dit “kanaal” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. We kunnen via de camera exact zien wat we in de buik aan het doen zijn. Op deze manier kunnen we met hele kleine snedes op zeer moeilijk bereikbare plaatsen komen.

De meest voorkomende ingreep die via laparoscopie gedaan wordt is de sterilisatie van de teef (dit is uiteraard eigenlijk een castratie,omdat we de beide ovaria weghalen). Andere ingrepen die goed laparoscopisch gedaan kunnen worden zijn::

  • Blaassteen verwijderen
  • Biopsieen van lever, pancreas, darmen en nieren
  • Gastropexie ivm preventie maagtorsie (Vast zetten van de maag bij grote rassen)
  • Cytoscopy (blaasonderzoek)
  • Ovariohysterectomy(Verwijderen van Ovaria en Uterus)
  • Verwijderen van een “binnenbal”

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid tot het doen van Arthoscopie (Kijkoperatie in een gewricht)

Pijnloze sterilisatie?

In het algemeen kan gezegd worden dat de ingrepen via laparoscopie sneller verlopen dan de reguliere methodes , wat minder pijn na afloop van de ingreep geven en daarnaast een sneller herstel. Vooral naar de voordelen van laparoscopische sterilisatie is veel onderzoek gedaan. Er wordt wel eens beweerd dat het een pijnloze ingreep zou zijn, dit is helaas niet waar. Een laparoscopische ingreep doet wel degelijk pijn, maar geeft minder pijn (bij honden zwaarder dan 10 kg) dan de reguliere ingreep. Daarnaast gaat de ingreep sneller en is er dus een kortere narcose noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat de laparoscopische ingreep uitgevoerd wordt door een chirurg met veel ervaring in deze ingreep. Ook na een laparoscopische ingreep is pijnstilling altijd noodzakelijk.

Er zijn uiteraard ook nadelen aan deze ingreep. De belangrijkste is de kostprijs, deze is door het gebruik van zeer kostbare apparatuur hoger. De beschikbaarheid is vaak ook wat minder frequent, waardoor u vaak slechts op bepaalde dagen terecht kan en er nog weleens een wachttijd kan zijn.

Hieronder een voorbeeld van hoe een laparoscopische sterillisatie verloopt.

Bij de laparoscopische sterilisatie wordt de buikholte opgeblazen met CO2 gas. Dit verhoogt de buikwand boven de interne organen waardoor er een soort koepel ontstaat. In deze koepel van gas is genoeg ruimte om alles goed te kunnen zien en te kunnen werken. CO2 gas wordt gebruikt omdat dit van nature in het lichaam van het dier voorkomt en dit kan door weefsel en de luchtwegen worden afgebroken/afgevoerd. Het gas is ook niet ontvlambaar, dat is belangrijk omdat er gewerkt wordt met elektrochirurgische apparaten in het lichaam van het dier.

Daarna maakt de chirurg twee kleine openingen in de buikwand in plaats van een grote snede. Via deze 2 openingen worden een camera en werkinstrumenten ingebracht. Met de camera kan de chirurg via de monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Met een cauterisatie-apparaat brandt hij de grote bloedvaten naar de eierstokken door, waarna ze kunnen worden verwijderd. Er is haast geen bloedverlies bij het lossnijden van de eierstokken.

Waar kan ik mijn hond laparoscopisch laten opereren?

Laparoscopische ingrepen worden (nog) niet bij elke DierenDokters klliniek uitgevoerd. U kunt in ieder geval terecht bij:

Alle laparoscopische ingrepen worden uitgevoerd door een dierenarts die zich heeft toegelegd op laparoscopie. Het is dus van belang dat u ruim van te voren duidelijk aangeeft dat u de ingreep laparoscopisch wilt laten gebeuren, zodat wij dit kunnen inplannen. Staat uw DierenDokterskliniek nog niet in bovenstaand lijstje, informeert u dan gerust naar de mogelijkheden.

Indien u interesse heeft in deze ingreep informeert u dan eens bij uw dierenarts, of deze methode geschikt is voor de behandeling van uw huisdier.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak