DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Scottie

op dinsdag, 18 april 2017 in categorie Patient van de maand

Scottie

Dit is het verhaal van Scottie, een hele lieve Ierse Terriër van ruim 8 jaar. Scottie is een reu. En, gelukkig voor hem, nog het bezit van beide testikels. Het viel zijn baasje op dat hij urine in huis druppelde en om die reden belde ze ons op.

We adviseerden een afspraak te maken en dan gelijk urine mee te nemen. In de spreekkamer bleek bij navraag dat Scottie normaal plasgedrag vertoonde, maar dat er sprake was van in huis druppelen. Daarnaast verloor hij bloed uit zijn penis, onafhankelijk van het plassen. Het bloedverlies bleek ook uit het urineonderzoek.

Bloed in de urine kan passen bij een blaasontsteking, maar ook bij afwijkingen in de nieren. Er is echter 1 belangrijke structuur bij niet gecastreerde reuen die zeker ook als oorzaak meegenomen dient te worden: de prostaat. Zeker wanneer het bloedverlies onafhankelijk van het plassen plaatsvindt. Net als bij mannen komt een goedaardige prostaatvergroting bij reuen veelvuldig voor. Het zijn in principe ongecompliceerde vergrotingen die goed te behandelen zijn.

Om wat meer informatie te krijgen over de prostaat werd een rectaal onderzoek uitgevoerd. Niet het favoriete onderdeel van Scottie (en de dierenarts), maar wel een onderzoek die in dit kader noodzakelijk was. De prostaat was fors en gevoelig.

Dat maakt een prostaatvergroting waarschijnlijk. Het is dan verleidelijk om medicatie te starten, maar wij willen graag weten waarom we iets doen.
Een prostaatvergroting is dan wel waarschijnlijk, maar er zijn meer afwijkingen van de prostaat mogelijk. Tumoren en de aanwezigheid van cysten bijvoorbeeld.

Om die reden adviseerden we de eigenaar om een echo van de buik te laten maken. Een bijkomend voordeel is dat tijdens echo ook andere organen, zoals blaas en nieren kunnen worden beoordeeld. Gelukkig stemde het baasje van Scottie in en werd de echo de volgende dag bij ons op de kliniek uitgevoerd.

Goed nieuws voor Scottie. Zowel blaas als nieren leken niet afwijkend. En de prostaat? Die was egaal vergroot en het beeld paste bij een goedaardige prostaatvergroting. Eigenlijk zou de diagnose nog bevestigd moeten worden met biopten, maar met dit beeld vonden we het starten van de medicatie verantwoord.

Echo’s worden altijd gemaakt volgens een vast protocol. Zo ook een buikecho. Er wordt niet alleen gekeken naar de bewuste structuur, maar een buik wordt zorgvuldig ‘ gescand’ op andere afwijkingen.

Op het moment dat het baasje van Scottie opgelucht ademhaalde, moesten we helaas de feestvreugde temperen. Er was een dikte op de milt zichtbaar.  Gezien de omvang waarschijnlijk een tumor. Tumoren op de milt zijn berucht omdat ze sterk doorbloed zijn en heel bros. Ze kunnen gemakkelijk scheuren, waardoor het dier kan doodbloeden.

Scottie kwam voor zijn prostaat, maar zijn milt werd het belangrijkste probleem. Wat begon met urine druppelen in huis eindigde in het advies de milt te verwijderen. En dan verdient het baasje van Scottie toch een groot compliment. Het betekende namelijk een enorme omschakeling. Er werd toestemming gegeven om de milt te verwijderen. En dat is ook precies wat we toen gedaan hebben.

Een hond kan prima zonder milt, maar het is best een zware ingreep. Los van de bloedrijke tumor is de milt zelf ook rijkelijk van bloed voorzien. Tientallen grote en kleinere bloedvaten monden erin uit, die allemaal goed dienen te worden afgebonden. De milt werd succesvol verwijderd.
Het bleek maar goed dat de milt eruit werd gehaald, want de tumor bleek al gescheurd en er sijpelde al bloed uit.

scottie 3De milt van Scottie, de milttumor is duidelijk te zien

Scottie onderging het allemaal lijdzaam en hij herstelde voorspoedig van de ingreep. Ook zijn prostaat werd kleiner na het voltooien van de medicatie. Hij is weer blij en druppelt niet meer in huis.

Moraal van dit verhaal? Onderzoek doen loont! Weten waarom je iets doet of waarom je iets geeft, levert betere behandelingen en adviezen op. Bovendien biedt het een grotere kans op het gezond houden van dieren omdat je in een eerder stadium aandoeningen kunt vaststellen. Dieren praten immers niet. Dus als gewacht wordt tot een dier laat zien dat hij ziek is, dan is er vaak al echt wat aan de hand.

Gelukkig had Scottie een baasje die alert en gemotiveerd was, waardoor Scottie nog een paar mooie jaren te wachten staat.

DierenDokters Ede

No video selected.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak