DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Border Collie

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(BCCN)Border Collie Club Nederland. (Website: www.bordercollieclubnederland.nl)

Prijs van een pup

De prijs ligt tussen de 500 en de 600 euro.

Oorsprong

De oorsprong van dit ras ligt in Groot Brittannië. Deze honden komen uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland. De honden kregen grote bekendheid door hun werk met schapen in dit heuvelachtige gebied. De selectie was vooral gericht op het werken met schapen en ongeschikte honden werden simpelweg afgevoerd. Het uiteindelijke resultaat zien we vandaag terug in de honden: veel passie naar vee, een inbedwingbare drang tot bewegen en het beroemde "eye', het vermogen vee met de ogen te fixeren. Met dit "eye" kunnen Border Collies vee als het ware dirigeren. Deze eigenschap is genetisch bepaald en de drang het te gebruiken ook. Het hoed-patroon van de Border Collie is ook zeer specifiek: de honden cirkelen in sluipende gang om de kudde en fixeren zo de dieren. Buiten de drijfcapaciteiten is een Border Collie ook een dappere en volhardende hond geworden met veel eigen initiatief, iets dat in het werk zeer gewenst was. Om hier mee om te kunnen gaan is een gedegen kennis van honden en werken met honden vereist. Het ëye" kan vervelende gevogen hebben wanneer het niet in goede banen geleid wordt. Andere honden kunnen zich bedreigd voelen als een (Border Collie dit gedrag voortdurend vertoont, andere huisdieren kunnen urenlang gefixeert worden en ook proberen nog te vaak jonge Border Collies alles wat beweegt te stoppen, iets dat met name op straat en in het verkeer dodelijke gevolgen kan hebben. Kortom geen hond voor een beginner, maar wel een hond die bij uitstek geschikt is voor mensen die graag sportief met hun hond bezig willen zijn. Maar vergis u niet: een Border Collie heeft veel, zeer veel uitdaging nodig.

Type

Herdershond

Huidig gebruik

De Border Collie fungeert als herdershond. Ook wordt de hond ingezet als geleidehond voor blinden. En als sociale hond voor gehandicapten via de (SOHO). Uiteraard is de Border Collie een sporthond binnen tal van disciplines.

Karakter

De Border Collie is levendig, oplettend en scherp reagerend en intelligent. Hij heeft een onbedwingbare neiging tot bewegen en is voortdurend alert en actief.

Opvoeding

Border Collies zijn zeer vriendelijke honden tegenover alle huisgenoten. Sommige honden vertonen echter fel spelgedrag: het zijn fanatieke en gedreven honden. Ze kunnen overwacht hoog springen en behalve het speeltje ook andere dingen pakken, zoals kleding of een hand. Een zeer consequente opvoeding kan dit gedrag goed bijsturen. Het vertonen van "eye" kan problemen geven in huiselijke kring. Hiermee dient terdege rekening te worden gehouden.

Algemeen beeld

De Border Collie is goed in verhouding. Het vloeiende silhouet moet kwaliteit, sierlijkheid en fraaie harmonie vertonen die de indruk geeft dat de Border Collie een goede conditie heeft. Er is door de intensieve selectie op werkeigenschappen nog steeds vrij veel variatie in uiterlijk van dit ras. Zo zijn tiporen het meest voorkomend maar zijn ook staande oren niet ongebruikelijk.

Bouw

De Border Collie is een atletische gebouwde hond met een diepe en tamelijk brede borstkast. De bouw is licht gestrekt.

Vacht en onderhoud

Er zijn drie vachtvariëteiten: kort, halflang en lang. Het gezicht is gladharig bij alle variëteiten, met uitzondering van de oren: bij de langharige variant dienen deze licht bevederd te zijn. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht van de Border Collie in conditie te houden.

Staart

De staart van de Border Collie moet laag ingeplant zijn; matig lang en goed behaard. Hij wordt laag gedragen waarbij de punt omhoog mag buigen. In actie mag de staart hoger worden gedragen maar nooit in een krul over de rug.

Kleur

Alle kleuren zijn bij de Border Collie toegestaan maar wit mag niet overheersen.

Hoogte en gewicht

De normale hoogte voor de Border Collie is 53 cm. Teven zijn meestal iets kleiner.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak