DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Duitse Staande Draadhaar

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Vereniging Vrienden Duitse Draadhaar VVDD (www.vvdd.nl).

Prijs van een pup

De vereniging hanteert geen adviesprijs. Fokkers vragen bedragen tussen de 800 en 1000 euro voor een Duitse Staande Draadhaar.

Oorsprong

De Duitse Staande Draadhaar is een ruwharige hond. Hij wordt sinds het einde van de 19e eeuw gefokt, en er wordt in die fokkerij voortdurend rekening gehouden met het doel dat men nastreeft: een evenwichtige en sterk presterende gebruikshond voor de jacht op alle terreinen. De voorkeur ging tevens uit naar een ruwharige vacht. Om dit doel te bereiken werden in de eerste periode diverse rassen gebruikt: de Poedelpointer, de Griffon Korthals, de Duits Stichelhaar en de Duitse Staande Korthaar. Men heeft in relatief korte tijd een hond weten te creeëren die in grote lijnen uitstekend aan de gestelde maatstaven voldoet. Door deze eigenschappen is de Duitse Staande Draadhaar binnen enkele decennia het populairste en betrouwbaarste ras onder de grote jachtgebruikshondenrassen in Duitsland en in vele landen van de wereld geworden.

Type

Jachthond, gebruikshond

Huidig gebruik

De Duitse Staande Draadhaar is een jachthond, gebruikshond en gezelschapshond.

Karakter

De Draadhaar is een werkhond met een tomeloze energie. Aan zijn behoefte tot beweging moet worden voldaan, anders wordt de hond druk en ergerlijk. Dit kan worden gedaan door met hem te jagen, te fietsen en/of lange wandelingen te maken.

Opvoeding

Het is een zelfverzekerde hond met een sterke eigen wil, die en dominante baas nodig heeft die niet over zich laat lopen. Uiterste consequentheid is gewenst. Wanneer de band goed is en de baas is duidelijk de baas, is de Draadhaar een geweldige hond, die aanhankelijk en vriendelijk is. Toegeeflijkheid is funest voor de opvoeding van de Duitse Staande Draadhaar.

Bram (Duitse Staande Draadhaar)

Duitse Staande Draadhaar: Bram (Duitse Staande Draadhaar)

Adri en Mariska Schouten ©

Algemeen beeld

De Duitse Staande Draadhaar is krachtig en gespierd, met een energieke uitstraling.

Bouw

Sterke gespierde verschijning met een ruwharige vacht. De Duitse Staande Draadhaar is vierkant gebouwd, dat wil zeggen dat hij even hoog is als lang. Hij heeft een attente en energieke expressie. De vacht dienst hard te zijn en afdoende beschermend in alle omstandigheden.

Vacht en onderhoud

Zeer harde en draadachtige vacht, die dicht ingeplant is en een uitstekende bescherming biedt tegen alle omstandigheden. Een duidelijke baard en wenkbrauwen zijn gewenst. De vacht van de Duitse Staande Draadhaar moet regelmatig worden geborsteld en afhankelijk van de structuur één- tot viermaal per jaar worden getrimd.

Staart

De staart van de Duitse Staande Draadhaar is lang en wordt op ongeveer de hoogte van de rugbelijning gedragen.

Kleur

Bruinschimmel, met of zonder platen, zwartschimmel, met of zonder platen, eenkleurig bruin, met of zonder borstvlek. Andere kleuren zijn niet toegestaan.

Hoogte en gewicht

De Duitse Staande Draadhaar reu is 60-67 cm, de teef 56-62 cm. Het gewicht van de Duitse Staande Draadhaar is 25-35 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak