DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Field Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(FSCN)Field Spaniël Club Nederland. Opgericht op 9 juni 1985 (Website: www.fieldspaniel.nl).

Prijs van een pup

De FSCN hanteert voor de Field Spaniël een adviesprijs van 900 euro.

Oorsprong

Het is niet helemaal duidelijk hoe de Field Spaniël is ontstaan. In het begin kende men alleen verschil tussen land - en water spaniëls. Aan de basis van de Field Spaniël staat natuurlijk de Cocker Spaniël. Zeker is in ieder geval dat ook de Sussex Spaniël en de Engelse Springer Spaniël zijn verweven. Voor 1900 werden zowel Cocker- als Field Spaniëls geboren in 1 nest. Honden met een gewicht boven de 12.5 kg werden Field spaniëls genoemd, de wat kleinere exemplaren Cocker spaniëls. In het begin van de 20 ste eeuw werden de Field Spaniëls officieel erkend als een afzonderlijk ras. In 1923 werd in Engeland de Field Society opgericht. Enkele fokkers uit die tijd hebben de hond wat betreft formaat gefokt als een lange, lage hond. Waarschijnlijk is er in die tijd gekruist met Basset hounds en Sussex spaniëls. Door het inkruisen van deze rassen werd de Field spaniël zeer laag. De mensen waren niet gecharmeerd van het uiterlijk van deze hond. Met als gevolg dat de Field bijna dreigde uit te sterven. In 1943 werden er nog maar 9 nieuw geboren Field spaniëls geregistreerd bij de Engelse Kennel Club. Het is te danken aan enkele enthousiastelingen dat het ras door het inkruisen van Sussex en Springer spaniëls van de ondergang werd gered. In 1963 kreeg men in de 4 de generatie na de 2 de wereld oorlog weer zuivere Field spaniëls. Alle hedendaagse Field spaniëls stammen dan ook rechtstreeks af van 4 honden uit de jaren zestig. De herintrede van het ras in Nederland kreeg pas vorm toen in 1971 Cathy van Asch van Wijck-Verschoof haar eerste Field spaniël vanuit Engeland importeerde "Tempeltrine Prudence". (Bron: www.hondenplaza.nl).

Type

De Field Spaniël is een jachthond.

Huidig gebruik

De Field Spaniël is een familiehond en weinig meer in gebruik als jachthond.

Karakter

De Field Spaniël is bijzonder gezeglijk, actief, gevoelig en beschikt over een onafhankelijke natuur. Actief en met een groot uithoudingsvermogen.

Opvoeding

Consequent, sturend met de stem, want de Field Spaniël is een gevoelige hond die een begrijpende baas nodig heeft.

Algemeen beeld

Qua uiterlijk is de Field Spaniël wellicht de meest adellijke hond om te zien van alle Spaniëlrassen. Hij is wat langer en groter dan een Cocker en iets kleiner dan een Springer Spaniël. De Field Spaniël is een evenwichtig gebouwde hond met een prachtig gesneden hoofd en een zijdeachtige en glanzende vacht, met bevedering aan de poten en de achterhand.

Bouw

De Field Spaniël heeft een stevig lichaam met diepe, goed ontwikkelde borst. Strakke sterke zij en lendenen, goed gespierd. Achterhand: Sterk, gespierd en matig gehoekt. Laag aangezette spronggewichten.

Vacht en onderhoud

Lang, glad, glanzend en zijdeachtig van structuur. Nooit krullend, kort of draadharig. Dicht ingeplant en bestand tegen weersinvloeden. De verzorging van de vacht van de Field Spaniël hoeft geen probleem te zijn. Goede resultaten worden verkregen door uw hond dagelijks even met een rubberen borstel te borstelen en de bevedering aan de oren, benen, broek en staart uit te kammen. De Field Spaniël hoeft niet geschoren te worden.

Staart

De staart van de Field Spaniël is laag aangezet, nooit hoger gedragen dan de ruglijn; mooi bevederd en vrolijk bewegend.

Kleur

De kleuren van de Field Spaniël zijn zwart, leverkleurig of schimmel. Elk van deze kleuren in combinatie met tan. Wit en schimmel op de borst is toegestaan. Zwart/wit of leverkleurig/wit is niet gewenst.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Field Spaniël is ongeveer 46 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak