DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Foxterrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(N.F.C.) Nederlandse Foxterrier Club. Opgericht in 1916. (Website: www.nederlandsefoxterrierclub.nl)

Oorsprong

De eerste vermeldingen van de foxterrier stammen uit de veertiende eeuw. De naam is afgeleid van het Engelse fox = vos en het Latijnse terra = aarde. De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig, die het werk van de grote drijfhonden kon afmaken. De foxterrier moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer alert en moedig, voornamelijk wit van kleur en met een groot en sterk gebit.Tegenwoordig wordt de foxterrier in ons land vooral gefokt om zijn schoonheid en om de vrolijke en schrandere huishond die hij is. In de ons omringende landen wordt hij gebruikt bij jacht als hondensport. De foxterrier is een natuurhond gebleven en heeft als huishond niets van zijn scherpte en speelsheid verloren. In huis en tuin jaagt hij op alles wat beweegt. (Bron:www.nederlandsefoxterrierclub.nl)

Type

Jachthond op vossen

Huidig gebruik

Gezelschapshond

Karakter

De Fox Terriër is alert, zelfverzekerd, vrolijk, trouw, waaks, wantrouwend tegenover vreemden. Het ras is uitstekend geschikt voor kinderen en vormt een ideale gezinshond.

Opvoeding

Vanwege zijn eigenzinnigheid en zijn vermogen om zijn baasje met veel tactiek en verbeeldingskracht om de tuin te leiden is tot op hoge leeftijd een strenge en consequente aanpak zeer noodzakelijk. Met ruw geweld en drillen echter reageert de foxterrier bijterig, wordt hij weerbarstig en tenslotte wordt zijn karakter gebroken. Wat hij nodig heeft is een liefdevolle en meelevende benadering vanuit een psychologisch overwicht om zijn energie en daadkracht in goede banen te leiden. De Fox Terriër Gladhaar leert snel en graag en wordt een kameraad voor het leven. Bron:www.nederlandsefoxterrierclub.nl

Algemeen beeld

De Fox Terriër is een levendige en actieve verschijning. Erbestaantwee vachtvarianten; de draadhaar en de gladhaar.

Bouw

De Fox Terriër heeft een nagenoeg vierkant lichaam. De dieren hebben een stevig geraamte met veel spierkracht. Snelheid, uithoudingsvermogen en symmetrie moeten in dit ras terugkomen

Vacht en onderhoud

Gladhaar: Kort, recht, vlak en sluik, glad, hard, rijkelijk dicht en met ondervacht.De vachtverzorging van de Fox Terriër Gladhaar bestaat uit regelmatig borstelen.

Draadhaar: De bovenvacht is ruw, hard, zeer stug en enigszins kroezend. De ondervacht is zacht. De draadharige foxterrier moet dagelijks worden geborsteld. De vacht moet tweemaal per jaar vakkundig worden getrimd. De Fox Terriër Draadhaar mag nooit worden geschoren. Dan worden de kleuren dof en de vaste haarstructuur gaat verloren.

Staart

De Fox Terriër heeft een hoge staartaanzet, rechtop gedragen staart drukt een maximum aan kracht en elegantie uit.

Kleur

Wit met bruine en/of zwarte vlekken, ook volledig wit. De kleur wit moet overheersen.

Hoogte en gewicht

Grootte van de Fox Terriër Gladhaar is circa 37 - 39 cm. Gewicht van de Fox Terriër Gladhaar reu is circa 8 kg, de Fox Terriër Gladhaar teef weegt iets minder.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak