DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Franse Bulldog

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Hollandse Bulldoggen Club. Info via: www.hbc-fransebulldog.nl

Oorsprong

In het begin van de 19e eeuw werden de hondengevechten in Engeland minder populair. De Bulldog werd steeds vaker alleen als huishond gehouden en men ging kruisen met andere, kleinere honden. Het type hond dat ontstond had tip-oren en was klein en gespierd. Ze werden toy-bulldogs genoemd. In de streek waar deze honden vooral ontstonden, rond Nottingham, woonden veel kantwerkers en andere mensen uit de textielindustrie. Door de Industriële Revolutie werden veel van deze mensen gedwongen elders werk te zoeken en grote groepen trokken naar Frankrijk, naar de streek rond Calais. Hun honden namen ze mee. In Frankrijk werden er andere types gekruisd met de meegenomen honden. Mederhierdoor ontstonden de grote, staande oren, die als vleermuisoren of tulporen werden aangeduid. Het gaf de honden een wat clowneske uitdrukking. De honden werden langzaam maar zeker populairder en toen ze hun intrede deden in de rijkere kringen van Parijs, was hun opmars niet meer te stuiten. De honden werden naar Engeland en Amerika geëxporteerd en het ras werd steeds populairder. Rond 1880 werd er een club opgericht en vanaf dat werd de fokkerij zorgvuldig bijgehouden.

Type

Gezelschapshond

Huidig gebruik

Gezelschapshond

Karakter

Zeer aanhankelijk honden die niet graag alleen zijn. Ze zijn vrolijk, actief en alert en waaks indien nodig. Franse bullen zijn soms wat bezitterig. Zeer mensgericht en vriendelijk, en uitstekende speelkameraadjes voor kinderen. Deze enthousiaste honden zijn graag in voor een flinke wandeling maar passen zich ook makkelijk aan een leven op een flat aan.

Opvoeding

Franse bullen zijn slim en passen zich makkelijk aan. Toch hebben ze een duidelijke aanpak nodig, want ze zijn vaak wat eigenzinnig en duidelijk aanwezig.

Algemeen beeld

Kleine, kortharige hond met opvallende, grote, staande oren, die ook wel vleermuisoren worden genoemd. De officiële term is tulpoor. Dit ras heeft een korte voorsnuit en een bolle schedel, wat hem een wat clownachtig uiterlijk geeft. Hij is compact en gespierd.

Bouw

Vierkant

Vacht en onderhoud

Kortharige vacht die weinig onderhoud behoeft.

Staart

De staart is van nature kort.

Kleur

Het ras komt voor in drie kleuren: gestroomd, wit met gestroomde platen en fawn.

Hoogte en gewicht

Hoogte ca. 35 cm, gewicht 8-14 kg.

Bijzonderheden

Deze honden verdragen door hun korte voorsnuit hitte vaak niet goed. Bij dergelijk weer moet de hond dan ook koel en rustig gehouden worden.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak