DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Golden Retriever

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(GRCN) Golden Retriever Club Nederland. Info via: www.goldenretrieverclub.nl

Oorsprong

De Golden Retriever werd bedacht door Lord Tweedmouth. Hij combineerde de oude Tweed Waterspaniël, de niet meer bestaande Lesser Newfoundlands, Ierse Setters, Bloedhonden en andere Waterspanëls. De nadruk lag op talent als waterhond en een robuust uiterlijk. Zo ontstonden de goudgeelgetinte honden die het talent, het instinct en de lichaamsbouw hadden om talentvolle 'apporteurs' te worden. Eerst heetten ze Yellow Retriever, later werd de rasnaam Golden Retriever. Nadat ze als ras waren erkend en ook tijdens veldwedstrijden enorm succes hadden, werden Golden Retrievers al snel zeer populair in Engeland. In het begin van de 20ste eeuw werden ze naar Amerika gebracht, waar ze meer werden gebruikt en gefokt voor de jacht dan om hun aantrekkelijk uiterlijk. Ook werden ze vrij snel populaire showhonden. In het begin van de jaren dertig kwamen de eerste 'Goldens' naar onze contreien, waar ze alom werden gewaardeerd. Golden Retrievers zijn enorm populair.(Bron: woldwidebase.com).

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Golden Retriever is een huishond, jachthond, sporthond en geleide- en speurhond.

Karakter

De Golden Retriever is gehoorzaam, intelligent en met een natuurlijke jachtaanleg. Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.

Opvoeding

Consequent met zachte hand. De Golden Retriever leert snel en mag graag actief werken met de baas.

Algemeen beeld

De Golden Retriever is een evenredig gebouwde, levendige, krachtige hond met vaste gangen, die praktisch en goed in elkaar zit, met een vriendelijke uitdrukking.

Bouw

Evenredig gebouwd, lendenen kort, diep in de hartstreek. Ribben diep en goed gewelft. Rechte bovenbelijning. Lendenen en achterbenen van de Golden Retriever zijn sterk en gespierd.

Vacht en onderhoud

De beharing van de Golden Retriever is vlak of golvend met goede bevedering en dichte, waterbestendige ondervacht. Het borstel- en kamonderhoud valt mee. De Golden Retriever kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.

Staart

De staart van de Golden Retriever is aangezet en wordt gedragen op dezelfde hoogte als de rug en is net lang genoeg om de hak te reiken, zonder krul aan het eind.

Kleur

Elke tint van goud tot roomkleur, maar geen rood of mahonie. Enkele witte haren op borst zijn bij de Golden Retriever toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Golden Retriever reu is 56-61 cm, de teef is 51-56 cm. Het gewicht varieert van de Golden Retriever van 27 tot 34 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak