DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Ierse Waterspaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Ierse Water Spaniel Vereniging Nederland. (Website: www.iwsvn.nl)

Prijs van een pup

De rasvereniging hanteert geen vast tarief. Fokkers bepalen voor de Ierse Water Spaniël hun eigen prijs.

Oorsprong

Er wordt gezegd dat de Ierse Water Spaniël en de poedel dezelfde achtergrond hebben. Behalve dat ze anatomisch vrij veel overeenkomsten vertonen, werden ze beide ook als waterwerker en apporteur gebruikt. Vitale verschillen in uiterlijk zijn echter het kale gezicht en de rattestaart van de Ier. In het begin van de negentiende eeuw kwam in Ierland een Noordierse en een Zuidierse variant van het ras voor. In 1834 werd er van het Zuidierse type echter een reu geboren, die het meeste voor het ras zou gaan betekenen. Zijn naam was Boatswain, en hij was als fokhond van onschatbare waarde. De Ierse Waterspaniel is relatief zeldzaam. (Bron: www.dierenrassen.nl)

Type

Jachthond, waterwerker en apporthond.

Huidig gebruik

De Ierse Water Spaniël is een familiehond en jachthond.

Karakter

Moedig en intelligent, werklust. Zeer trouw aan de baas en familie. De Ierse Water Spaniël is gereserveerd naar vreemden.

Opvoeding

De Ierse Water Spaniël leert snel en vraagt om een baas met een consequente aanpak.

Ierse Water Spaniël: Mulligan

Anja Mets ©

Algemeen beeld

De Ierse Water Spaniël is een jachthond, gefokt voor het werk in alle soorten van jacht en in het bijzonder geschikt voor de jacht op waterwild. Zijn geschiktheid voor dit doel moet blijken uit zijn uiterlijk; hij is een sterk gebouwde, compacte hond, intelligent, met een groot uithoudingsvermogen en vurig van aard.

Bouw

De hals van de Ierse Water Spaniël is tamelijk lang, krachtig en gebogen. Het hoofd wordt aanzienlijk hoger gedragen dan de ruglijn. Er is sprake van een goede overgang van de hals naar de schouders. De schouders zijn zeer krachtig, maar niet recht of overladen. De borst is diep, maar niet te breed of te rond tussen de voorbenen.

Vacht en onderhoud

DE Ierse Water Spaniël heeft dichte, vaste, stijve krullen. 1 x per 14 dagen kammen. Kan probleemloos 3 tot 4 x per jaar gewassen worden met een goede hondenshampoo.

Staart

Kort en recht, dik aan de wortel en uitlopend in een fijne punt. De staart van de Ierse Water Spaniël is laag aangezet.

Kleur

Een warme, donkere leverkleur die een purperachtige teint heeft die bijzonder is voor het ras en ook wel wordt aangeduid als ‘puce-liver’ (purperachtig bruin).

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Ierse Water Spaniël reu is 53-58 centimeter, de teef ongeveer 51-56 centimeter.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak