DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Ierse Wolfshond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(Ierdie) Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond. Info via www.ierdie.nl

Prijs van een pup

De Ierse Wolfshond kost tussen 1000 en 1500 euro.

Oorsprong

De Ierse Wolfshond heeft een zeer lange geschiedenis en wordt onder andere genoemd in de oude Gaelische legenden. Dit reusachtige ras werd oorspronkelijk gebruikt in de strijd tegen en bij de jacht op groot wild, vooral wolven. Hij jaagde alleen of eventueel paargewijs en moest de buit opsporen, achtervolgen en neerleggen, waarna hij het dier naar huis moest dragen. Omdat de wolf in Ierland werd uitgeroeid, dreigde het ras uit te sterven, maar door de resterende exemplaren bijeen te brengen en te kruisen met onder andere de Deerhound en de Duitse Dog werd het ras bewaard. (Bron: http://nl.animals-online.info).

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Ierse Wolfshond is een zichtjager en gezelschapshond.

Karakter

Gemoedelijk en vriendelijk, ook tegen vreemden! Een Ierse Wolfshond is niet waaks. Trouw aan zijn baas, lief voor kinderen, aanhankelijk maar niet slaafs. De Ierse Wolfshond is een hond die midden in het gezin moet leven, anders kwijnt hij weg. Mits de Ierse Wolfshond op jonge leeftijd goed is gesocialiseerd, kan hij met andere honden en dieren samenleven. (Bron: www.rashondeninfo.com).

Opvoeding

De Ierse Wolfshond leert relatief snel. Het duurt minimaal twee jaar voor de hond volledig is uitgegroeid, dus voor deze tijd mag u de hond niet teveel belasten door bijvoorbeeld lange wandelingen met hem te maken. Hij heeft al zijn energie nodig om flinke spieren, pezen en botten te verkrijgen.

Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshond: Ierse Wolfshond

Wilma en Machiel Marijnissen ©

Algemeen beeld

De Ierse Wolfshond is de grootste rashond die we kennen: een echte, goedaardige reus. Hij is massiever dan de Deerhound waarop hij het meeste lijkt, terwijl hij weer niet zo zwaar mag zijn als de Duitse Dog.

Bouw

Zeer diep, met een brede borst. De rug van de Ierse Wolfshond is eerder lang dan kort, gewelfde lendenen. Goed opgetrokken buiklijn.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Ierse Wolfshond is ruw, hard en lang, en vooral warrelig boven de ogen en op de onderkaak. Regelmatig borstelen om vervilten van het lange warrelige haar aan het hoofd te voorkomen.

Staart

De staart van de Ierse Wolfshond is lang, iets gebogen, goed behaard, in het verlengde van de ruglijn gedragen.

Kleur

Grijs, brindle, rood, zwart, zuiver wit, fawn of elke kleur die bij de Deerhound geaccepteerd wordt.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Ierse Wolfshond reu is minimaal 79 cm, die van de teef minimaal 71 cm. Het gewicht van de Ierse Wolfshond reu is minimaal 54,5 kg en dat van de teef minimaal 40,8 kg.

Bijzonderheden

Windhonden en half-windhonden vallen onder de zogenoemde 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak