DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Komondor

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(VHB) Vereniging van Herders & Berghonden uit Zuid & 0ost Europa en Azië. (website: www.vhbinfo.com)

Oorsprong

Het woord Komondor treffen we voor het eerst aan in 1544, het wordt gebruikt om een Hongaars herdershondenras aan te duiden. Over de oorsprong van het woord Komondor verschillen de taalkundigen nogal van mening, maar met behulp van historische documenten heeft men aangetoond dat schaapherders al vanaf het begin Komondors gebruikten voor de bewaking. Ondanks de ouderdom van het ras, is het altijd zuiver gebleven. Er werd minimaal uitgekruist en generaties van eigenaars hebben het ras zorgvuldig bewaard.

Type

De Komondor is een waakhond die als taak het bewaken en beschermen van kuddes had. Hij zocht zijn plaats bij de kudde en dankzij zijn opmerkzaamheid kon geen enkel levend wezen de kudde naderen. De Komondor is door de eeuwen heen altijd een trouwe helper en kameraad van de herder geweest.

Huidig gebruik

De Komondor fungeert als waakhond en gezinshond.

Karakter

Dominant en ondernemend. Van nature is de Komondor zeer beschermend en gehoorzaam. Hoewel men de exacte oorsprong van zijn naam niet kan achterhalen, onthult de vertaling ervan veel van de aard van het dier. Komondor betekent 'somber, knorrig of boos'. Het is een aanhankelijk huisdier, maar wel eigenzinnig. Voor ongeduldige baasjes is de Komondor geen geschikte keuze.

Opvoeding

De Komondor is een hond die nog vrij dicht bij de natuur staat en vaak naar eigen inzicht instinctief handelt. De opvoeding moet dan ook consequent zijn, maar moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect. De Komondor heeft een ongecompliceerd karakter en wanneer hij uw huisregels eenmaal begrijpt, zal hij ze niet overtreden. Ondanks zijn eerlijk karakter vraagt de Komondor wel om een baas die stevig in zijn schoenen staat. Omdat de Komondor alleen een bevel opvolgt wanneer hij er zelf het nut van inziet, is hij niet erg geschikt voor gehoorzaamheidscursussen en aanverwante sporten.

Algemeen beeld

De Komondor biedt door zijn enorme lichaamsbouw en zijn evenwichtig maar terughoudende karakter een waardige aanblik.

Bouw

Het lichaam heeft een rechthoekige, bijna vierkante vorm.

Vacht en onderhoud

Lang, dicht, grof, natuurlijk in koorden groeiend. Of de vacht nu verzorgd is of niet, deze dient altijd vervilt te zijn. De krullen draaien in elkaar en gaan koorden vormen die later vervilten. De viltvacht verhaart niet en hoeft niet te worden geborsteld. De klitten moeten er juist wel inzitten. Toch heeft de vacht van de Komondor een behoorlijk onderhoud nodig. De klitten moeten namelijk in de juiste banen geleid worden. Het vilt moet in strengen of plakplaten worden gescheurd.

Staart

De staart van de Komondor reikt tot de hakken, aan einde in opwaartse krul gedragen.

Kleur

Altijd wit, met een leisteenkleurige huid.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte: Komondor reu is minimaal 65 cm, de Komondor teef minimaal 60 cm. Het liefst ziet men dat deze afmetingen rijkelijk overschreden worden. Er zijn geen maximumafmetingen. Het gewicht varieert van 36 tot 69 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak