DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Norfolk Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NTCN)De Norfolk Terriër Club is opgericht in 1999. (Website:www.norfolk.nl)

Prijs van een pup

De vereniging hanteert voor de Norfolk Terriër een adviesprijs tussen de 900 en 1200 euro.

Oorsprong

Men is het er niet over eens of kolonel Vaughan uit Ierland of de heer Hopkins uit Engeland dit ras heeft ontwikkeld. Feit is dat kolonel Vaughan rond 1860 jaagde met een meute kleine rode terriërs, ontwikkeld uit de Ierse Terriër. Later werden nog meer rassen met deze kleine terriër gekruist, waaronder kleine exemplaren van andere kortbenige terriërs. Door deze kruisingen ontstonden er exemplaren met hangende oren en staande oren. De fokkers coupeerden meestal de oren van de hondjes met hangende oren. Rond 1870 was dit ras voor het eerst te zien op tentoonstellingen. Ze waren zeer geliefd bij studenten uit Cambridge door hun sportieve en intelligente karakter en niet op de laatste plaats omdat ze zo klein waren. Het houden van huisdieren was soms verboden, maar men kon deze hondjes onder een jas ongezien meenemen naar hun "studentenhok". In 1964 kwam er een onafhankelijke status voor de terriërs met staande oren, de Norwich Terriër, terwijl de terriërs met hangende oren Norfolk Terriër genoemd werden. Sinds 1974 wordt de Norfolk Terriër ook in Nederland gefokt. Dit ras is nog niet bedorven, vermoedelijk omdat het - evenals de Norwich Terriër - mogelijk tegen de verwachting in nooit bijzonder populair is geworden.

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Norfolk Terriër is een familiehond.

Karakter

De Norfolk Terriër is een gezellige familiehond. Vooral geschikt voor mensen die van een levendige, slimme, eigenwijze, intelligente en vriendelijke hond houden. Levendig is hij zeker zonder overdreven druk te zijn. De Norfolk Terriër is klein maar voelt zich groot! Het is een kleine energieke terriër die altijd alert is en steeds op zoek is naar vermakelijke bezigheden. De Norfolk Terriër is dol op graven en mag graag in het water spelen. Het zijn dappere hondjes met een zeer vriendelijk karakter.

Opvoeding

De Norfolk Terriër is een zeer slim hondje dat makkelijk leert. Het is een echte terriër: slim, eigenzinnig en aanhankelijk. Ze zijn buitengewoon vriendelijk en verdraagzaam.

Algemeen beeld

Kleine, kortbenige, ruwharige hond die een zeer alertie indruk maakt. De Norfolk Terriër heeft staande oortjes en de korte staart wordt fier gedragen.

Bouw

De Norfolk Terriër heeft een korte, sterke rug en zware botten.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Norfolk Terriër is hard en draadharig. Vergeleken met andere rassen heeft de Norfolk een makkelijke vacht. Behalve een regelmatige borstelbeurt hebben ze eigenlijk niet veel meer verzorging nodig en ze zullen dan niet verharen. Afhankelijk van de vachtkwaliteit moet de Norfolk Terriër wel 2 á 3 keer per jaar geplukt worden.

Staart

De staart van de Norfolk Terriër is hoog aangezet en wordt rechtop gedragen.

Kleur

Alle kleuren rood, tarwe en black and tan komen bij de Norfolk Terriër voor.

Hoogte en gewicht

De Norfolk Terriër is de kleinste kortbenige terriër met een schouderhoogte van ongeveer 26 cm en weegt gemiddeld zo’n 5 à 7 kilo.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak