DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Pekingees

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspanielclub. Opgericht 21 maart 1931. (wwwpekingees-en-dwergspanielclub.nl) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaanse Naakthond, Peruaanse Naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniël.

Oorsprong

Reeds vele eeuwen geleden gingen er in China verhalen rond over de kleine honden die het hoofd en de manen van een leeuw hadden en zeer bijzonder van aard waren. Maar aangezien de keizerlijke paleizen voor het gewone volk absoluut ontoegankelijk waren, is de historie van dit hondenras in duisternis gehuld. Toen in 1860 enkele van de keizerlijke paleizen werden bezet door de Engelsen en de Fransen, kregen de Engelse troepen enkele dieren in handen. Eén ervan werd ten geschenke aan koningin Victoria gegeven. Zij was zeer gecharmeerd van het as en de populariteit nam vanaf dat moment in snel tempo toe in zowel Engeland als de rest van de wereld. In de jaren 30 van de vorige eeuw was de Pekingees buitengewoon populair, iets dat veel negatieve effecten heeft gehad op het karakter van de honden. Tegenwoordig is het echter weer een vriendelijke en verdraagzame hond, en de hedendaagse fokkers hechten ook veel belang aan een goed, stabiel en vriendelijk karakter.

Type

Gezelschapshond

Huidig gebruik

De Pekingees is een gezelschapshond.

Karakter

Vriendelijk en aanhankelijk van aard, verdraagzaam naar andere huisdieren en kinderen. De Pekingees neemt met weinig beweging genoegen maar vraagt wel aandacht. Hij vindt het heerlijk om vertroeteld te worden. De Pekingees is geen schoothond: daar is zijn vacht te dik voor, waardoor hij het snel warm heeft. Hij volgt zijn baas wel en is graag bij hem in de buurt.

Opvoeding

Een basisopvoeding is een vereiste, want de Pekingees is een eigenzinnige en slimme hond, die zijn eigen gang gaat als hij geen opvoeding krijgt. Hoewel de Pekingees een makkelijk leert, is hij nooit slaafs. Hij wordt graag geprezen en zal dan met plezier doen wat er van hem verlangd wordt, maar bij een harde aanpak of zelfs stemverheffing trekt de Pekingees zich ontdaan en geschokt terug. Een vriendelijke, rustige en positieve benadering heeft een prima effect: de Pekingees zal dan altijd zijn best doen zijn baas te plezieren.

Algemeen beeld

De Pekingees is een laaggestelde hond met een buitengewoon overvloedige vacht, die hem een statig en leeuwachtig uiterlijk geeft. Het gangwerk is zeer typisch voor het ras: het wordt rollend gangwerk genoemd.

Bouw

Laaggestelde hond, die verrassend zwaar is: hoewel het een kleine hond is, heeft de Pekingees zwaar bot.

Vacht en onderhoud

De Pekingees heeft een zeer dikke en weelderige, dubbele vacht. De vacht vraagt dagelijks onderhoud. Het is dan ook zaak de honden hier van pup af aan aan te laten wennen, zodat ze het als een normale handeling ervaren.

Staart

De staart van de Pekingees is stevig en hoog aangezet en gedragen. Hij is voorzien van lange beharing die naar een zijde van het lichaam wordt gedragen.

Kleur

Alle kleuren zijn bij de Pekingees toegestaan, behalve leverkleurig en albino.

Hoogte en gewicht

Hoogte van de Pekingees is circa 28 cm, voor zowel reuen als teven. Het gewicht van de Pekingees is 5-5,5 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak