DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Poedel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Poedelclub, opgericht in 1928. Info via: www.poedelclub.nl

Oorsprong

De herkomst van de Poedel is onduidelijk, maar we mogen ervan uitgaan dat hij een van de honden is die tot de waterhondengroep behoren, zowel qua herkomst als qua oorspronkelijk werk. In de literatuur vinden we veel informatie over waterhonden, waarbij we ook regelmatig het typische werktoilet al tegenkomen: een geschoren achterhand, een geschoren snuit en een geschoren staart met uitzondering van de staartpunt. Dit werktoilet was vele eeuwen zeer in zwang voor waterhonden. Hier ee hadden ze optimale bewegingsvrijheid terwijl ze aan de borst goed beschermd werden tegen kou. De geschoren snuit was belangrijk voor goed zicht. In vroeger tijden werden dergelijke werkhonden tweemaal per jaar geschoren: als de schapen werden geschoren, werden de honden ook meteen gedaan. De diverse toiletten waarin de Poedel tegenwoordig (verplicht) wordt geshowd, zijn alle afgeleid van dit oorspronkelijke toilet. De Poedel was een zeer geliefde jachthond, die erg makkelijk leerde en een grote werkbereidheid had. De Poedel uit vroeger tijden was ook veel grover gebouwd dan de show- en gezelschapshond van tegenwoordig, maar wat karakter en intellect betreft is het ras onveranderd.

Type

Jachthond

Huidig gebruik

Gezelschapshond, sporthond

Karakter

Een attente en vrolijke hond, die zeer speels is en erg makkelijk leert. Poedels staan bekend als één van de meest intelligente honden. Ze zijn vriendelijke en verdraagzaam en gaan prima met kinderen, honden en andere dieren om. Ze zijn uiterst aanhankelijk en zacht van aard. De Poedel is als jachthond energiek van aard en heeft wel degelijk ruim beweging nodig om goed tot zijn recht te komen. Door zijn aanhankelijkheid en zijn slimheid is hij echter makkelijk zo op te voeden dat loslopen geen enkel probleem is.

Opvoeding

Een Poedel leert makkelijk en graag. Hij pikt dingen op en is erg vrolijk van aard. Een vriendelijke aanpak is over het algemeen voldoende om een Poedel makkelijk en snel op te voeden.

Algemeen beeld

Een krulharige hond, die alert en energiek oogt. Hij valt op door zijn elegante uitstraling en zijn vriendelijke blik.

Bouw

Een evenredig gebouwde hond, die sierlijk en elegant oogt. Zodra het dier in beweging komt valt het soepele en makkelijke gangwerk op.

Vacht en onderhoud

De vacht is krulharig en dient dagelijks doorgekamd te worden om ongerechtigheden te verwijderen. Verder dient de vacht eens per maand te worden bijgeknipt of geschoren om het model goed te houden. Dit valt overigens goed zelf te leren, hoewel het uiteraard wel wat oefening vraagt. De poedelclub geeft hiervoor speciale knipdagen, waarop de kunst kan worden aangeleerd.

Staart

De staart is vrij hoog aangezet en wordt omhoog gedragen. Een krul over de rug is echter niet gewenst.

Kleur

Kleuren: zwart, wit, grijs, oranje fawn (in Nederland bekend als abrikoos), rood en bruin. De kleuren dienen uniform en diep te zijn en mogen nooit neigen naar fletsheid. De tweekleurige poedel, ook bekend als parti-poedel, wordt steeds vaker gezien. Deze honden zijn over het algemeen zwart-wit en maar komen ook in andere kleurslagen voor. Deze aftekening is in Nederland nog niet erkend, maar daar wordt wel voor gepleit door de fokkers en de rasverenigingen. In Amerika is deze kleurslag geliefd en ook in Europa zien we hem steeds vaker. Verder komt ook af en toe de black & tan-aftekening voor en ook zien we soms gestroomd (brindle). Deze kleurslagen zijn weliswaar niet erkend en men kan er daarom niet mee aan tentoonstellingen deelnemen, maar voor dergelijke kleurslagen wordt wel gewoon een stamboom afgegeven.

Hoogte en gewicht

Hoogte 35-45 cm, gewicht 10-15 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak