DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Puli

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(VHB) Vereniging van Herders & Berghonden uit Zuid & 0ost Europa en Azië. (website: www.vhbinfo.com)

Oorsprong

De Puli is een kleine Hongaarse Herdershond met een zeer markante vacht. Het ras is verwant aan de Pumi en aan andere langharige herdersrassen, waaronder de Schapendoes. Er wordt beweerd dat de Puli afkomstig is uit Mesopotamië, en daarmee tot de oudste hondenrassen behoort, maar dat is een vage veronderstelling. In feite wordt de hond voor het eerst genoemd in de 18e eeuw. De naam Puli werd in Hongarije echter tot in het begin van de 20e eeuw gebruikt voor alle kleine veedrijvers. Pas in de jaren twintig wordt de Puli als ras beschreven en verzelfstandigd, evenals de Pumi en iets later ook de Mudi.

Type

Herdershond en waakhond.

Huidig gebruik

De Puli is een huishond.

Karakter

De Puli heeft het oorspronkelijk herdershondenkarakter en wordt vaak als hoeder gebruikt, maar meestal worden de hond in Hongarije als waakhond voor erf en goed ingezet. De Puli is uitermate intelligent, leergierig en snel van begrip. Hij heeft behoefte aan nauw contact met zijn baas en familie. Een Puli kiest één persoon uit als baas in zijn gezin. Het drijverinstinct zit in zijn bloed, hij bewaakt en beschermt huis en familie. De Puli staat wantrouwend tegenover vreemden en is geneigd regelmatig te blaffen.

Opvoeding

De Puli wil en moet werken. Hij moet dus veel uitloop hebben en het is aan te bevelen om cursussen te volgen zodat de Puli zijn energie kwijt kan. De vrolijke en altijd actieve Puli past goed op een boerderij en bij actieve mensen, die houden van het bijzondere dat een Puli uitstraalt. Men moet gesteld zijn op het uitbundige en actieve karakter dat de Puli eigen is.

Algemeen beeld

In verhouding tot de grootte is de Puli een stevig en gespierd ras, taai met fijn gebeente. Het is moeilijk de afzonderlijke delen van het lichaam goed te beoordelen, daar het gehele lichaam bedekt is met een dikke, lange (afhankelijk van de leeftijd), overvloedige koordvacht. Het lange haar van de Puli valt over de ogen als een zonnescherm. Van opzij gezien vormen de romp en poten een vierkant.

Bouw

De Puli heeft een matig lange rug, ruime, brede en diepe borstkas, met een uitgesproken voorborst. Licht opgetrokken buiklijn. Korte, iets hellende croupe.

Vacht en onderhoud

De vacht is een raskenmerk van de Puli, en zou kunnen wijzen aan verwantschap met de veel grotere Komondor en de Italiaanse Bergamasco. De vacht bestaat uit lange koorden vervilt onderhaar. De koorden kunnen tot aan de grond reiken, zijn vast en zwaar en hun vorming duurt twee tot drie jaar. De vacht beschermt de hond zowel tegen koude als tegen vijanden. Het haar wordt niet gewisseld en groeit traag. De Puli wordt nooit geborsteld of gekamd, zodat zich de typische koorden kunnen vormen. Bij de jonge Puli is het wel nodig, bij de vorming van de koorden te helpen, zodat een vorming van een uniforme haarplank wordt voorkomen. De Puli wordt maar zelden gewassen, het drogen kan dagen duren.

Staart

De Puli heeft een staart van middelmatige lengte, die strak gebogen boven het achterste deel van de rug gedragen. Het lange haar van de staart vermengt zich met dat van de croupe waardoor de staart van de Puli nauwelijks valt te zien.

Kleur

De toegelaten kleuren van de Puli zijn zwart, roestig zwart, abrikoos en alle tinten grijs en wit. Het zwart heeft soms een roestige of licht grijze schijn. Een inmengeling van haren van verschillende kleur (wit of zwart) komt nogal eens voor bij de grijze honden, maar de algemene indruk moet die van een effen kleur zijn. Een witte vlek op de voorborst van niet meer dan 5 cm is toegestaan. Enkele witte haren op de voeten van de Puli kunnen ook. De gehele huid is goed gepigmenteerd en leisteenkleurig.

Hoogte en gewicht

De Puli reu heeft een schofthoogte van 40-44 cm, de Puli teef 37-41 cm. Gewicht van de Puli reu is 13-15 kg, dat van de Puli teef 11-13 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak