DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Shih Tzu

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Akita Inu's, opgericht op 1-1-1991. De vereniging behartigt de balngen van de volgende rassen: Akita, Shiba, Hokkaido, Kai, Kishu, Shikoku en American Akita. Info via: www.akitaclub.nl

Prijs van een pup

Tussen de 1000 en 1500 euro voor een Shiba met stamboom.

Oorsprong

De Shiba is een inheems Japans ras, dat voorkwam in de bergachtige streken bij de Japanse zee. Ze werden gebruikt als jachthond op veerwild en kleine dieren. Het ras vertoonde per regio kleine verschillen. Toen rond de eeuwwisseling van 1900 de jacht in Japan een sport werd, werden de lokale honden vaak gekruist met importhonden uit met name Engeland. Zo kwam het dat zuivere Shiba's steeds zeldzamer werden. In 1928 werd de Vereniging tot Bescherming van de Japanse Hond opgericht, en kwam met tegelijk tot de cnclusie dat het vrijwel onmogelijk was zuivere Japanse honden te vinden. In 1932 werd de Nippo opgericht (vergelijkbaar met de Raad van Beheer) en 5 jaar later werd deze erkend door de Japanse regering. Men zag het belang in het japanse erfgoed en de fokkerij te beschermen. De Nippo is van groot belang (geweest) voor de Japanse rassen. In 1936 werd de Shiba door de Japanse regering aangewezen als 'inheems dier van Japan' en 'natuurlijk monument'.

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Shiba is een jachthond en gezelschapshond.

Karakter

De Shiba is zelfstandig en eigenzinnig. gericht op de eigen familie, waaks en intelligent. Aanhankelijk naar eigen volk maar wat terughoudend naar vreemden. De teven zijn over het algemeen beduidend pinniger dan de reuen.

Opvoeding

De Shiba heeft een zeer goede socialisatie nodig om goede en sociale huisgenoten te worden. Een duidelijke en consequente opvoeding is van belang, maar een harde aanpak werkt averechts.

Algemeen beeld

De Shiba is een goed uitgebalanceerde, stevig gebouwde kleine hond met een vosachtige uitstraling.

Bouw

Compact gebouwde hond, ongeveer even lang als hoog. De Shiba heeft een vosachtige uitstraling en een typisch oosterse blik.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Shiba is hard en recht, de ondervacht is zacht en dicht. De haren aan de staart zijn iets lager dan die op het lichaam. De vacht van de Shiba behoeft, buiten de ruiperiode, nauwelijks onderhoud.

Staart

Dik, in een krul of een sikkelvormige boog gedragen.

Kleur

De kleuren van de Shiba zijn rood, zwart met tanaftekening, sesam. Sesam wordt gedefinieerd als een gelijke mix van witte en zwarte haren. Alle kleuren dien voorzien te zijn van Urajiro.

Hoogte en gewicht

De Shiba reu is 40 cm, de teef 37 cm, een afwijking van 1,5 cm naar boven en naar beneden is toegestaan. Het gewicht van de Shiba is 7-12 kg.

Bijzonderheden

'Urajiro' is de witte vacht op de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van het lichaam, onderkant van de staart en de binnenzijde van de benen.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak