DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Tibetaanse Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspanielclub. Opgericht 21 maart 1931. (www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaanse Naakthond, Peruaanse naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniël.

Oorsprong

De Tibetaanse Spaniël werd door Tibetaanse monniken gefokt, waar zij werden gehouden als gezelschap en als waakhond. Deze hondjes blaffen alleen met een reden en men zegt dat aan de klank van hun geblaf die reden duidelijk te horen is. Overigens zijn het zuiver waarschuwingssignalen, de hondjes zijn verre van agressief. Het waren buitengewoon geliefde hondjes die werden gezien als geluksbrengers. De Tibetaanse Spaniël wordt gezien als de oudste van de kleine Tibetaanse rassen en wordt hierom vaak gezien als de stamvader van de verwante rassen. De Tibetaan van tegenwoordig is nog steeds zeer alert en houdt alles in de gaten. Ze zijn sterk geneigd een plaats op te zoeken waar ze overzicht hebben, zodat niets aan hun aandacht ontsnapt.

Type

Gezelschapshond, waakhond

Huidig gebruik

Gezelschapshond

Karakter

De Tibetaanse Spaniël is zeer alert en maakt melding van elk voorval dat hij waarneemt. Hij blaft nooit zonder reden. Het zijn vriendelijke hondjes maar ze zijn wel geneigd de kat uit de boom te kijken: zoals alle Tibetaanse rassen zijn ook de Spaniëls wat afstandelijk tegen vreemden. Het zijn echter uiterst sociale honden die overal bij willen zijn en aan alles mee willen doen. Ze zijn sportief en speels en leren makkelijk. Ze zijn dapper en energiek van aard en zelden ergens bang voor. Hun vrolijke en onahankelijke aard maakt ze een aangename, zij het niet altijd gehoorzame kameraad.

Opvoeding

De Tibetaanse Spaniël is een zachtaardig diertje dat een rustige en vriendelije aanpak nodig heeft.

Algemeen beeld

Een harmonieus gebouwd dier dat halflangharig is en door de ruime beharing rond de hals en schouders een wat leeuwachtig aanzien heeft.

Bouw

Langer dan hoog en harmonieus gebouwd. Bij dit ras is alles in verhouding. Het hoofdje wordt fier en waardig gedragen en de uitstraling dient actief en energiek te zijn.

Vacht en onderhoud

Langharige vacht die buiten regelmatig kammen weinig onderhoud behoeft.

Staart

De staart wordt hoog en over de rug gedragen en is overvloedig behaard.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan, maar goudkleurig wordt het meest gezien.

Hoogte en gewicht

Hoogte ca. 25 cm, gewicht 4-7 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak