DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vastgotaspets

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Västgötaspets Vereniging Nederland (www.vastgotaspets-vereniging.nl)

Oorsprong

De Västgötaspets is een oud Zweeds ras, afkomstig uit de vlakke streken Skåne en Västergötland. In de vorige eeuw werden ze steeds zeldzamer, tot ze rond 1940 zo goed als uitgestorven waren. Enkele liefhebbers wierpen zich op om het ras te behouden, wat wonderwel gelukt is. De Västgötaspets is een kortbenige hond met een typische spits-uiterlijk, dat is gekoppeld aan uitstekende herderskwaliteiten. Het is, zoals alle kortbenige herders, een typische "hielenbijter" en daardoor geschikter voor het drijven van koeien dan van bv schapen.

Type

Herdershond

Huidig gebruik

Herdershond, gezelschapshond.

Karakter

Zelfstandig en met name op eigen terrein zeer waakzaam. Tegenover vreemden soms wat terughoudend. Ze zijn zelfstandig van aard en houden tijdens hun wandelingen altijd contact met de baas. Het zijn uitstekende werkhonden die graag werken en makkelijk te trainen zijn, mits op de goede manier aangepakt.

Opvoeding

De Västgötaspets is een vriendelijke en vrolijke hond, die consequent maar wel zacht moet worden opgevoed. Het is belangrijk rustig en kalm te zijn wanneer men bezig is met de hond.

Algemeen beeld

Een typische spitshond, die opvalt door zijn kortbenigheid. Hij is alert en waakzaam en zeer nieuwsgierig.

Bouw

Kortbenige, krachtig gebouwde hond met een waakzame en attente uitdrukking. De staart mag kort of lang zijn en alles daar tussen in. De lengte moet in verhouding tot de hoogte zijn als 3:2.

Vacht en onderhoud

Middelmatig lange, glad aanliggende vacht met korte, dichte ondervacht.

Staart

Kortstaarten komen van nature voor en zijn toegestaan. Vroeger werden lange staarten gecoupeerd, door het coupeerverbod (sinds september 2001) is dat niet meer aan de orde en komen ook lange staarten voor. Alle staartlengtes zijn toegestaan bij de Västgötaspets en ook alle manieren van staartdracht, hoewel een krul over de rug graag wordt gezien.

Kleur

Bruin, grijsbruin, geelgrijs en roodgrijs, met iets lichtere schakeringen op snuit, keel, borst, buik, voeten en schouders.

Hoogte en gewicht

Reuen 33 cm, teven 31 cm. Gewicht 9-14 kg.

Bijzonderheden

Deze hond is kortbenig en mag zowel staartloos zijn als een lange staart hebben.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak