DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Zwitserse Sennenhond - Grote

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Vereniging voor Appenzeller en Grote Zwitserse Sennenhonden. Opgericht op 16 februari 1975 als de Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden. Na afsplitsing van een deel van de leden heeft de Raad van Beheer besloten dat met ingang van 1 januari 2001 de vereniging de naam Entlebucher niet meer in de naam mag voeren. De vereniging heeft nog steeds een Entlebucher werkgroep, die de belangen van de 130 leden met een Entlebucher Sennenhond vertegenwoordigt. (Website: www.sennenweb.nl)

Prijs van een pup

De rasvereniging hanteert een adviesprijs tussen de €1150 - €1250.

Oorsprong

De grootste van de vier Sennen rassen. De Grote Zwitser, vroeger ook wel grote Veedrijver of Slagershond genoemd kwam over geheel Zwitserland voor. Deze honden werden vaak als trekhonden gebruikt. Ook dit ras was bijna uitgestorven, toch is het gelukt om hiervan weer een redelijk bestand te krijgen. Momenteel zo'n 450 stuks in Nederland.

Type

Veedrijver, trekhond en waakhond

Huidig gebruik

Familiehond

Karakter

Een zelfbewuste hond, die evenwichtigheid en rust uit straalt. Hij heeft een gemiddeld/matig temperament. Hoewel hij vaak als stoer en koppig beschreven wordt, kan hij zich goed aanpassen en leert snel. Hij heeft een gevoelig karakter.

Opvoeding

Deze hond heeft veel contact met zijn baas nodig om zelf optimaal te ontwikkelen Hij kan zich goed aan verschillende omgevingen aanpassen, bijvoorbeeld op vakantie, bij het boodschappen doen. Het kan een heel goede werkhond zijn, die uitstekende prestaties levert, mits men hem met veel liefde maar ook met een gezonde mate van overwicht opvoedt. Dit is overigens iets wat voor alle Sennenhonden geldt. Deze hond heeft veel contact met zijn baas nodig om zelf optimaal te ontwikkelen Hij kan zich goed aan verschillende omgevingen aanpassen, bijvoorbeeld op vakantie, bij het boodschappen doen. Het kan een heel goede werkhond zijn, die uitstekende prestaties levert, mits men hem met veel liefde maar ook met een gezonde mate van overwicht opvoedt. Dit is overigens iets wat voor alle Sennenhonden geldt.

Algemeen beeld

Grote robuuste hond, zeer beweeglijk met diep stemgeluid. Harmonisch gebouwd met wakkere en intelligente uitdrukking.

Bouw

Krachtig, compact. Iets langer dan schofthoogte.

Vacht en onderhoud

Stokhaar met dicht, middellang dekhaar en verder een dichte liefst donkergrijze tot zwarte ondervacht. Kort dekhaar is bij aanwezigheid ondervacht toegestaan.

Staart

Tamelijk zwaar, tot het spronggewricht reikend en in rust hangend gedragen. Bij het gaan en bij opwinding hoger en lichtgebogen gedragen, maar nooit in een krul op de rug.

Kleur

Zwart/tan/wit

Hoogte en gewicht

Hoogte 60-72 cm. Gewicht 59-61 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak