DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

De ziekte van Lyme bij de hond

Wat is de Ziekte van Lyme?

teken.jpgDe Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. We zien het steeds vaker in Nederland voorkomen. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed. Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen.

In heel Nederland komen besmette teken voor. Verder onderzoek is in volle gang. Het is inmiddels duidelijk dat in ieder geval op de Hoge Veluwe en rondom Ede de hoogste concentratie besmette teken voorkomt, maar ook in andere teekrijke omgevingen (bos, heide, duinen) in Nederland zijn teken gevonden die de Borrelia bacterie met zich meedragen.

"Voege verwijdering van de teken op uw huisdieren verkleint
de kans op ontwikkeling van de Ziekte van Lyme!"

Hoe wordt de bacterie overgedragen?

Het type teek dat de bacterie kan overdragen is de Ixodes teek. De bacterie kan zich in wilde dieren (zoals herten zwijnen en reeën) vermeerderen zonder dat deze dieren ziek worden. Wanneer een teek zich voedt op zo’n geinfecteerd dier, wordt de teek besmet. Deze teek kan dan op zijn beurt weer uw huisdier besmetten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om ziekte te veroorzaken. Vroege verwijdering van teken verkleint dus de kans op ontwikkeling van ziekte. Wordt Lyme bij uw huisdier vastgesteld dan loopt uzelf geen kans op besmetting via uw huisdier.

Welke symptomen zien we bij een hond (of kat) bij de Ziekte van Lyme?

Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Andere verschijnselen zijn:

  • koorts
  • Verlies van eetust
  • Uitdroging
  • Sloomheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Aantasting van nieren
  • Dood (dit treedt zelden op)

Let op:
- Een rode plek rondom de beet zoals we bij mensen met Lyme zien, zien we niet bij de hond of kat.
- Het ontwikkelen van een bult op de plaats van de beet zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De ziekte van Lyme is op zich een vrij lastige diagnose omdat de symptomen kunnen passen bij een groot aantal andere (wellicht meer voor de hand liggende) aandoeningen. De verdenking van de diagnose Lyme kan voor een deel op het verhaal en goed uitvoerig klinisch onderzoek worden uitgesproken. Bloedonderzoek kan een infectie aantonen maar het kan zijn dat dit bloedonderzoek herhaald moet worden omdat in het begin de dieren nog geen positieve uitslag laten zien terwijl ze wel besmet zijn!

Röntgenfoto’s kunnen geadviseerd worden om andere oorzaken van kreupheid uit te sluiten.

Hoe wordt de Ziekte van Lyme behandeld?

De Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het middel van eerste keus is Doxycycline. Een huisdier met Lyme reageer normaal gesproken binnen enkele dagen op de ziekte. Wanneer de ziekte niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd kan de ziekte chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.

Wat is de beste preventie?

Dieren in gebieden waar veel teken voorkomen hebben de grootste kans op infectie (bos / heide / duinen / Ede / Hoge Veluwe). De risico’s op door teken overgebrachte ziekten zijn in de meer zuidelijke landen een echte must. Goede preventie berust een aantal maatregelen:

  • Teekwerende en teekdodende middelen
    Vectra 3D:
    één van de nieuwste middelen tegen teken bij de hond, pipet tegen vlooien en teken bij de hond, alleen verkrijgbaar via uw dierenarts, beschermt ook tegen zandvliegjes.
    Scalibor tekenband:
    Bescherming tegen teken en beschermt bovendien tegen zandvliegjes de in het buitenland de veroorzaker zijn van de ernstige ziekte Leishmania.
    Advantix: pipet tegen teken, vlooien en zandvliegen
    Prac-Tic: pipet tegen teken en vlooien bij de hond
    Seresto vlooien- en tekenband: band tegen vlooien en teken bij de hond
  • Verwijdering van teken
    Kijk uw hond na elke wandeling goed na op teken. Vindt u een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk, liefst met een tekenpincet.
  • Vroege diagnostiek
    Vertoont uw huisdier hierbovengenoemde klachten dan is het goed zo spoedig mogelijk uw huisdier door uw dierenarts te laten onderzoeken.
 Heeft u nog vragen, twijfelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak