DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chronisch nierfalen bij de hond

Chronisch nierfalen is een aandoening die we vooral bij de oudere hond zien. De therapie is erop gericht de falende nieren zo min mogelijk te belasten en de overgebleven functie te optimaliseren.

Hoe werken de nieren van de hond?

Net als de mens hebben honden twee nieren. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van het bloed, waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ze vormen de urine. Ze doen dit m.b.v. ontelbare kleine filtertjes, de nefronen, die de afvalstoffen uit het lichaam laten verdwijnen in de urine. Nieren hebben een grote reservecapaciteit.

 
 nieren.jpg


Wat is chronisch nierfalen bij de hond?

Pas als meer dan 2/3 van de nieren niet meer functioneert zullen er klinische verschijnselen zichtbaar worden en spreken we van nierfalen. Vaak is de achteruitgang van de nierfunctie al maanden of jaren aan de gang. We zien nierfalen meestal bij oudere honden. Vaak is de oorzaak onbekend. De symptomen kunnen o.a. zijn: sloomheid, minder eten, vermageren, braken, veel drinken en plassen en een slechtere vacht (opstaand, minder glanzend, klitten).

Hoe stellen we nierproblemen vast?

De basis van nieronderzoek is bloedonderzoek. Aanvullend kunnen we andere bloedbepalingen uitvoeren (bijvoorbeeld bepaalde elektrolyten en/of schildklierfunctie). Ook bloeddrukmeting en echografie van de nieren kunnen een aanvullende functie hebben in de diagnostiek van nierproblemen.

Bij het bloedonderzoek bepalen in principe 2 parameters in het bloed: 

  • Ureum is een maat voor de hoeveelheid afvalstoffen.
  • Creatinine is een maat voor de nierbeschadiging.
Wist u dat we tegenwoordig nierfalen al in een vroeg stadium kunnen ontdekken door een urinetest? Vraag uw DierenDokters dierenarts om meer informatie.

Wat is de behandeling van chronisch nierfalen?

Afhankelijk van de bloeduitslag zullen we een aantal stappen ondernemen.
  • Infuus
    Bij een hoog ureumgehalte zullen we de nieren 3 dagen spoelen. Dit zorgt vaak voor een aanzienlijke daling van het ureumgehalte waardoor de hond of kat zich weer lekkerder voelt. Infuus wordt bij nierfalen bij voorkeur direct in de bloedbaan gegeven. Ook het creatinine gehalte kan dalen na infuus.
  • Aangepaste voeding
    Nierdieet zorgt ervoor dat de nieren minder snel achteruit gaan en de kwaliteit van leven verbeterd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat met niervoeding honden 2 jaar langer leven dan zonder niervoeding! Niervoeding is een complete voeding die een speciale eiwitbron en een laag fosforgehalte bevat. Daardoor wordt de nier minder belast. Het beste is om deze voeding levenslang te geven.
  • Medicatie
    Bepaalde medicijnen geven de nieren ondersteuning. Fortekor® geeft een verbeterde doorbloeding van de nieren, waardoor de filterfunctie langer behouden blijft. Fortekor® zal levenslang gegeven moeten worden. Soms moeten nog andere medicijnen gegeven worden.

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met nierfalen?

Helaas wordt de nieren niet meer beter. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat uw hond een goed leven krijgt! De prognose is onder andere afhankelijk van het ureumgehalte na 3 dagen infuus en medicatie. Het is lastig te voorspellen hoe lang de functie van de nieren voldoende zal blijven. Wel weten we dat de achteruitgang van de nierfunctie geremd kan worden met de juiste behandeling en dat uw huisdier dan nog jaren een goede kwaliteit van leven kan hebben!

Het is bovendien goed om op regelmatige basis de nierfunctie te blijven controleren om de therapie daar waar nodig bij te sturen.

Kan ik nierfalen bij mijn hond voorkomen?

Helaas in nierfalen niet helemaal te voorkomen omdat ook niet alle oorzaken helemaal bekend zijn. Wel is de kans op nierfalen te verkleinen door het hele leven kwalitatieve voeding te geven, aangepast op de levensfase van uw hond. Daarnaast is vroege diagnostiek belangrijk om de functie van de falende nieren te ondersteunen. Chronisch nierfalen is een belangrijke reden om bij honden ouder dan 8 jaarlijks een preventief bloedonderzoek uit te laten voeren.

Bent u bang voor nierfalen bij uw hond, dan kunt u, zelfs op jongere leeftijd al, overwegen om jaarlijks een urinetest te laten doen. Bij deze test meten we de Ureum/Creatinine ratio en hiermee kunnen we in een nog vroeger stadium nierfalen opsporen.

Zeker wanneer u weet dat er bij andere honden uit een nest al nierfalen is geconstateerd is dit laatste aan te raden.

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak