DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Artrose of gewrichtsslijtage bij de kat

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat veel katten meer last van artrose hebben dan altijd is aangenomen. Het is alleen minder goed zichtbaar voor ons als eigenaren. Vage klachten worden vaak in verband gebracht met ouderdom.

Hoe weet ik of mijn kat artrose heeft? 

Stel uzelf de volgende vragen;

  • Springt uw kat minder goed op of af een hoogte?
  • Springt uw kat alleen op of af lagere hoogtes?
  • Loopt uw kat soms stijf?
  • Reageert uw kat minder op u?
  • Speelt uw kat minder?
  • Wast uw kat zich soms minder of niet helemaal meer?
  • Is uw kat minder alert dan vroeger.
  • Toont uw kat tekenen van kreupelheid of stijfheid?
  • Plast uw kat meer buiten de kattenbak?
  • Kan uw kat minder goed door het kattenluikje?
  • Kan uw kat moeilijker de trap op- of aflopen?

Als u één of meerdere vragen met JA heeft beantwoordt, dan is het goed mogelijk dat hij of zij last heeft van artrose. U zou er dan goed aan doen uw kat te laten onderzoeken en/of uw kat een maand lang Hill's J/D voor de kat te geven.

Wat is artrose eigenlijk?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat maar gedeeltelijk waar, er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

artrose gewricht kat
Schematische weergave van een gezond gewricht en een gewricht met artrose

Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg.

Hoe wordt artrose vastgesteld?

De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw kat last heeft van artrose is door middel van rontgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn. Daarom ishet meestal diervriendelijker om dit onder een lichte sedatie te doen. 

Wat kunnen we aan artrose doen?

Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw kat de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal pijlers: 

1. Medicatie
De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een septische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de kat de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken" Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel.

2. Gewichtsbeperking
Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor bij gewrichtproblemen is. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw kat af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet.

3. Voeding: Hill's J/D
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voeder ontwikkeld: Hill's J/D. Met dit voeder zijn spectaculaire verbeteringen in de mobiliteit van uw kat te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege blijven!

Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder of geen pijnstillers nodig zijn. 

Bij twijfel en/of onvoldoende resultaat van de therapie is het raadzaam om met ons te overleggen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak