DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Help mijn kat krabt aan de meubels!

Geschreven door Liesbeth Puts op vrijdag, 08 maart 2013 in categorie Kattengedrag

Voor als uw kat uw huis als krabpaal aanziet...

Help mijn kat krabt aan de meubels!
Katten en krabben aan de meubels lijken onvermijdelijk bij elkaar te horen. Een veel gebruikt 'hulpmiddel' is de plantenspuit, maar is dat wel een goede aanpak?

Krabben

Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan nooit afgeleerd worden.
Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn. Krabben helpt de kat bij het rekken en strekken van de spieren, maar kan ook een uitlaatklep zijn voor spanningen of frustratie.
Kortom: er zijn heel veel redenen waarom een kat krabt. Krabben is essentieel voor een kat en kun je niet afleren. Je kunt haar wél aanleren om het op een voor jou prettiger plek te doen en dan werkt belonen altijd beter dan straffen.

De juiste krabpaal

Een krabpaal of -plank is een absolute must in elk kattenhuishouden. Houd rekening met het volgende:

  • de plaats van de krabpaal. De kat moet er makkelijk bij kunnen en de paal moet in een ruimte staan waar de kat vaak is. Een krabpaal in de buurt van de slaapplaats van de kat, zodat hij zich kan uitrekken als hij wakker wordt, of in de buurt van een deur (om aan de markeerbehoefte te voldoen) is een uitstekend idee
  • sommige katten krabben horizontaal, andere liever verticaal
  • de kat wil zich lekker lang kunnen maken als hij krabt, de paal of plank moet dus hoog genoeg zijn
  • bekleding. Sisal voldoet meestal prima, maar als je kat graag aan het behang krabt, heeft hij misschien liever een kartonnen krabplank.
  • heb je meerdere katten, zorg dan ook voor meerdere krabmogelijkheden.
  • zorg ervoor dat de plank of paal stabiel is

 

Niet meer aan de meubels krabben

Omdat je krabben niet kunt afleren, moet je de kat eerst alternatieven aanbieden: meerdere aantrekkelijke krabplaatsen dus - zie de tips hierboven.
Vervolgens maak je de bank (of waar je kat ongewenst krabt) onaantrekkelijk, bijvoorbeeld door er tijdelijk een laken over te hangen, dat je aan de onderkant weer vastmaakt zodat de kat er niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof, hoe onaantrekkelijker voor de kat. Eventueel kun je bank of het laken inspraken met Keep Off-spray, of gebruik maken van speciaal tweezijdig tape.
Tegelijkertijd zet je een krabpaaltje direct naast de krabplek en beloon je de kat als ze naar de krabpaal loopt. Maak de paal extra aantrekkelijk door er kattenkruid op te doen of er een speeltje aan te hangen. Beloon de kat ook weer uitbundig als ze aan de paal gekrabd heeft. Als ze de krabpaal goed gebruikt, kun je deze langzaam verplaatsen naar een handiger plaats in de kamer. Pas daarna verwijder je het laken!

De plantenspuit

Tja, die plantenspuit... Het werkt niet, omdat de kat precies weet dat die plantenspuit alleen maar in werking treedt als jij thuis bent. Roepen, schreeuwen en fysieke straffen zijn om dezelfde redenen niet bruikbaar. Je afwezigheid zal immers gretig gebruikt worden om nog eens extra te krabben zolang het kan.

Denk niet dat je kat iets geleerd heeft van die plantenspuit omdat hij meteen wegloopt als je het ding pakt. Als hij écht iets geleerd zou hebben, zou hij geen poging meer doen om aan de bank te krabben, maar hij heeft allen geleerd om zich uit de voeten te maken als hij de plantenspuit ziet!

Valkuil: accepteren dat een bepaald meubelstuk helemaal vernield wordt onder het motto ‘als ik straks een nieuwe bank heb, leer ik het haar wel af'. FOUT! Je kunt een dier niet afleren wat je jaren hebt toegestaan! Een kat begrijpt echt niet waarom ze niet meer mag krabben aan die mooie nieuwe verse bank nadat ze zich ruim tien jaar heeft uitgeleefd op de oude.

Voorkomen is beter dan genezen

Met andere woorden: leer je kitten meteen wat een krabpaal is!

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak