DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Op eigen pootjes ...

Geschreven door Liesbeth Puts op woensdag, 03 oktober 2012 in categorie Kattengedrag

Over kittens scheiden van de moeder

Op eigen pootjes ...
Op welke leeftijd mag een kitten bij de moeder weg? Als je gaat zoeken naar informatie, kom je allerlei verschillende adviezen tegen: 7 weken, 13 weken en soms zelfs een uitschieter naar 16 weken. Hoe kun je nu weten wat goed is voor je kitten?

Misverstand

Een van de vaakst gehoorde misverstanden over kittens is dat ze geplaatst mogen worden zodra ze zelfstandig eten en op de bak gaan. Dat is volkomen onjuist, want je laat je kind ook niet alleen op straat als het net kan lopen.

Het kenmerk van zoogdieren is dat ze een hele ontwikkeling in het nest doormaken, totdat ze zelfstandig genoeg zijn om voor zichzelf te kunnen zorgen. En net zoals een mensenkind niet op eigen benen kan staan als het een vork kan hanteren, moet een kitten nog veel leren voordat het de wijde wereld in kan gaan

Socialisatie

Kittens maken een razendsnelle ontwikkeling door: van hulpeloos, doof en blind hummeltje tot een zelfstandig jagend roofdier in slechts 14 tot 16 weken. In die tijd staat een kitten maximaal open voor nieuwe indrukken en ervaringen. We noemen dat de socialisatie-periode. Die kun je onderverdelen in twee fases.

In de eerste socialisatieperiode (van ongeveer 4 tot 7 à 8 weken) leert het kitten omgaan met alles wat zich in de directe omgeving bevindt (mensen, andere dieren, geluiden etc). In de tweede periode (van 8 tot ongeveer 14 weken) leert het kitten sociale vaardigheden. Te hard krabben of bijten wordt door broers en zussen niet geaccepteerd en ze zullen dan meestal weglopen.

Gebrek aan socialisatie kan leiden tot allerlei gedragsproblemen als bijvoorbeeld angst, maar ook agressie.

Zelfstandig

Op een leeftijd van ongeveer 16 weken worden kittens geacht in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien en worden katertjes door moeder afgestoten. Dit is echter een geleidelijk proces in de natuur: de kittens zullen steeds langer en verder van huis gaan totdat ze er aan toe zijn om zelfstandig verder te gaan. Hoe ouder het wordt, hoe meer de aangeboren angst voor nieuwe dingen de overhand gaat krijgen. Logisch: naarmate je je verder buiten het nest begeeft, kom je meer gevaren tegen.

Wettelijk

De leeftijd waarop een kitten wettelijk gezien uit het nest mag worden gehaald, is zeven weken. Dit is een minimumleeftijd, dus jonger mag niet, ouder uiteraard wel.

Uit het bovenstaande wordt in elk geval duidelijk dat zeven weken eigenlijk veel te jong is.

Groeit een kitten op met moeder en nestgenoten in een veilige omgeving, bij mensen die het kitten veel verschillende indrukken laten opdoen, dan heeft de kat een perfecte jeugd en kan prima op een leeftijd van 13 weken geplaatst worden. Dit geldt overigens niet alleen voor raskatten, maar ook voor 'gewone' huiskatten. Ze maken immers dezelfde ontwikkeling door!

Schuur

Soms kan het beter zijn om een kitten toch vroeger bij moeder weg te halen. Kittens die in een schuur zitten, kunnen beter bijtijds naar een nieuw baasje om zo nog een stukje socialisatie te krijgen. Of denk aan een kitten dat opgroeit bij hele rustige mensen waar nooit bezoek komt, terwijl je als toekomstige eigenaar kleine kinderen én een hond hebt. Ook dan is het beter om het kitten wat eerder te plaatsen, zodat het vroeg kan wennen aan al deze drukte.

Een kitten, hoe goed gesocialiseerd ook, kun je overigens altijd het beste samen met een leeftijdgenootje in huis halen of als gezelschap nemen voor een jonge, nog speelse kat.

Op welke leeftijd je een kitten het best mee naar huis kunt nemen, hangt dus van meerdere factoren af. Jonger dan zeven weken is onacceptabel (tenzij in noodsituaties), maar 'hoe langer hoe beter' gaat ook niet op!

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (1)

  • Carla Nienhuis

    Carla Nienhuis

    08 oktober 2012 op 10:35 |
    Fijn te lezen dat steeds meer mensen een ondergrens van 16 weken aanhouden als scheidingsleeftijd.

    Het heeft alleen geen zin meer om kittens die in een rustig gezin opgroeien toch eerder weg te halen. De wettelijke ondergrens blijft namelijk 7 weken en dan is de eerste sociale fase al bijna ten einde. Wanneer mensen jonge kinderen en een hond hebben, kunnen zij beter helemaal niet kiezen voor een kitten uit een rustig gezin, maar uit een gezin dat overeenkomt met hun eigen situatie. Dit is een veel betere match. Voor het kitten uit het rustige gezin komt wel een baasje dat beter bij hem past!

    Schuurkittens of schuwe kittens in het algemeen kunnen beter helemaal niet bij mensen geplaatst worden. Die noodzaak is er ook helemaal niet. Deze kittens kunnen prima bij de moeder blijven. Het is beter om zowel de moeder als de kittens te laten castreren zodat er een stabiele kolonie wordt gevormd. Niet elk kitten hoeft gered te worden. Misschien worden ze wat minder oud en hebben ze meer kans op ziektes, maar ze kunnen wel een heel gelukkig leven hebben zonder mensen om hen heen.

    Ook wil ik graag een kanttekening plaatsen bij het plaatsen van twee leeftijdsgenootjes. Liever zie ik twee nestgenootjes samen geplaatst worden. Familiebanden zijn bij katten erg sterk. Natuurlijk is het plaatsen van twee leeftijdsgenootjes uit verschillende nestjes een prima alternatief als er geen broertjes en zusjes (meer) zijn.

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak