DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

FeLV of kattenleukemie bij katten (Feline Leukemie Virus)

Wat is FeLV of kattenleukemie?

felv-kattenleukemie-virusFeLV (Feline Leukemie Virus) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties.

Hoe vindt verspreiding en besmetting van FeLV plaats?

Met FeLV geïnfecteerde katten scheiden in grote hoeveelheden virus af via speeksel en neusuitvloeiing, maar ook via bloed, urine en ontlasting wordt FeLV virus uitgescheiden. Besmetting treedt voornamelijk op door vechten en langdurig sociaal contact (likken, elkaar schoonmaken). Een drachtige poes kan bovendien het virus via de baarmoeder en moedermelk overbrengen op kittens. Het FeLV virus overleeft niet lang buiten het lichaam van een kat, waarschijnlijk minder dan een paar uur.

Ontwikkelen alle met FeLV geïnfecteerde katten ook de ziekte?

kittens-zijn-extra-gevoelig-voor-felvNiet elke geïnfecteerde kat zal ziek worden, maar elke kat die de ziekte ontwikkeld zal uiteindelijk sterven, veelal door de secundaire infecties. De ontwikkeling van ziekte is sterk afhankelijk van leeftijd, gezondheid en levensomstandigheden. Zo worden geïnfecteerde kittens uiteindelijke bijna allemaal ziek t.o.v. “slechts” 10-30% van alle volwassen katten.

Katten die niet ziek worden zullen echter wel het FeLV virus uitscheiden (drager)!

Wat zijn de symptomen van FeLV of kattenleukemie?

In het vroege stadium van de ziekte vertonen veel katten geen of nauwelijks ziektesymptomen. Na verloop van tijd (weken, maanden of zelfs jaren) kan de gezondheid van de geleidelijk verslechteren. Ook bij periodes van ziekte afgewisseld met perioden van relatieve gezondheid dient aan FeLV gedacht te worden.

De symptomen die gezien worden zijn het gevolg van de ziekte zelf of van de verminderde afweer:

  • Verlies van eetlust
  • Geleidelijk gewichtsverlies
  • Slechte vacht conditie
  • Vergrote lymfeklieren (leukemie)
  • Aanhoudende koorts
  • Bleke slijmvliezen (tandvlees, oog)
  • Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en mond (stomatitis)
  • Infecties van de huid, de urineblaas, en de bovenste luchtwegen
  • Aanhoudende diarree
  • Verandering in gedrag en evt. andere neurologische aandoeningen
  • Oogafwijkingen
  • In catteries, abortus van kittens en/of andere geboorteafwijkingen

Hoe wordt de diagnose FeLV gesteld?

felv test katNa een uitgebreid lichamelijk onderzoek en aan de hand van het verhaal van de eigenaar kan het vermoeden van FeLV ontstaan. Met behulp van een FeLV - FIV sneltest en een kleine hoeveelheid bloed kan de waarschijnlijkheidsdiagnose FeLV gesteld worden. Dit onderzoek kan op de kliniek worden uitgevoerd en de uitslag is binnen 10 minuten bekend.

Een positieve uitslag wil echter nog niet meteen betekenen dat de kat de ziekte ontwikkeld heeft. Het kan zijn dat de kat in een acute fase van de infectie verkeert en dat de kat de infectie overwint en niet ziek wordt. Daarom is aan te raden om de test na 3 maanden te herhalen.

Het kan zijn dat uw dierenarts adviseert om ter controle bloed naar een laboratorium op te sturen.

Hoe te handelen wanneer FeLV bij uw kat geconstateerd is?

Omdat FeLV helaas niet te genezen is, is de behandeling gericht op:

  1. het voorkomen van verspreiding van de ziekte op andere katten
  2. het voorkomen van secundaire infecties
  3. het behandelen van optredende secundaire infecties

Ad 1 Het voorkomen van verspreiding van de FeLV infectie naar andere katten

  • Alle katten uit het huishouden dienen getest te worden op FeLV.
  • Alle FeLV positieve katten dienen absoluut gescheiden gehouden te worden van FeLV vrije katten (let ook op drinkbakken etc.), dus ook de katten die positief getest zijn, maar nog niet ziek lijken!
  • FeLV positieve katten mogen niet meer naar buiten om infectie bij katten van andere eigenaren te voorkomen.
  • Indien de geïnfecteerde katten nog niet gesteriliseerd/gecastreerd is, dient dat als nog te gebeuren om vechten en eventuele geboorteproblemen te voorkomen.
  • Er zijn vaccins tegen FeLV, deze dienen echter met grote voorzichtigheid worden ingezet. Overleg hiervoor met uw dierenarts.

Ad 2 Het voorkomen van secundaire infecties

  • Geef hoog kwalitatieve voeding voor een optimale gezondheid.
  • Vermijd het geven van ongekookt voedsel, zoals rauw vlees, eieren en niet gepasteuriseerde melkproducten, het risico op bacteriële en parasitaire infecties via deze voeding is te groot.
  • Houd nauwlettend de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten, waarschuw onmiddellijk uw dierenarts indien er wat aan de hand is.
  • Alternatieve geneeswijzen, immunomodulatoren, of antivirale medicijnen hebben geen bewezen positieve effecten op de gezondheid of de levensduur van gezonde geïnfecteerde katten.
  • Het is goed om met uw dierenarts halfjaarlijkse controles af te spreken. Daarbij is in ieder geval een uitgebreid lichamelijk onderzoek gewenst, aangevuld met bloedonderzoeken. Bovendien is het verstandig om nauwkeurig het gewicht bij te houden zodat gewichtsverlies tijdig gesignaleerd wordt.

Ad 3 Het bestrijden van secundaire infecties

  • Bij infecties kunnen antibiotica en pijnstillers worden voorgeschreven.
  • Het geven van corticosteroïden is uit den boze omdat deze de afweer alleen maar verder doen afnemen!

Wat als het onmogelijk is om uw kat met FeLV gescheiden te houden van andere katten?

Dan zou u contact op kunnen nemen met de Stichting FIV-FeLV. Deze fantastische stichting heeft zich tot doel gesteld een om katten met FeLV (en FIV) op te vangen en liefdevol te verzorgen.

Ik heb nog geen kat(ten) met FeLV, hoe kan ik infectie voorkomen?

  • Het enige wat u kunt doen om besmetting echt te voorkomen, is uw kat niet naar buiten laten gaan en geen contact te laten maken met andere katten. Dit is in de praktijk niet voor elk huishouden weggelegd.
  • Heeft u een huishouden met meerdere katten of een cattery, dan is kunt u het beste nieuwe katten eerst laten testen voordat zij in huis komen.
  • Zoals eerder gezegd, FeLV vaccins dienen met grote voorzichtigheid worden ingezet.

Mijn kat is aan FeLV gestorven, moet ik mijn huis schoonmaken voordat ik een nieuwe kat neem?

Het FeLV virus zal buiten de kat niet meer dan een paar uur overleven. FeLV katten zijn echter vaak besmet met andere virussen die wel langer kunnen overleven en bovendien een bedreiging kunnen vormen voor de nieuwkomer. Daarom is het verstandig harde materialen als harde vloeren, kooien en voer- en drinkbakken met een huishoudelijke chlooroplossing te ontsmetten. Tapijt dient grondig gezogen te worden en mandjes goed uitgewassen (of vervangen)

Kunnen mensen besmet raken met FeLV?

Het is niet bewezen dat FeLV kan worden overgedragen op de mens. Niettemin kunnen FeLV katten secundaire infecties krijgen die wel overdraagbaar zijn. Daarom is het beter om mensen met een minder goed werkend immuunsysteem niet in contact te laten komen met FeLV katten. Hierbij valt te denken aan Aidspatiënten, zwangere vrouwen, zuigelingen en kankerpatiënten met chemotherapie.

Tenslotte

Wij beseffen dat de diagnose FeLV een behoorlijke impact op het leven van een eigenaar kan hebben en dat er nogal wat op u afkomt. Daarom nemen wij uitgebreid de tijd om u en uw kat zo goed mogelijk te begeleiden en alle mogelijke vragen te beantwoorden.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak