DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Oormijt bij de kat

Wat is oormijt?

Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van het oor leven. Ze komen o.a. voor bij honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten.

Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. De aanwezigheid van de mijten zorgt voor irritatie van de gehoorgang, als reactie hierop gaat de gehoorgang meer oorsmeer produceren. De mijten krijgen zo meer voeding en de infectie zal zich uitbreiden. Een oormijtinfectie komt vaak bij jonge dieren voor en is erg besmettelijk. Als een huisdier er last van heeft is het verstandig alle overige huisdieren in het gezin ook te behandelen.

Oormijt bij kat

Microscopisch beeld van een oormijt

Wat kan je zien aan een kat met oormijt?

De klachten die je kunt zien bij een dier met oormijt lijken veel op de klachten die je ziet bij een oorontsteking;

  • Krabben aan de oren
  • Kop scheef houden
  • Zwarte, korrelige afscheiding in de oorschelp
  • Stinkende lucht uit de oren

Oormijt kat

Typisch beeld van een oormijt infectie bij de kat

Hoe wordt de diagnose oormijt gesteld?

De diagnose oormijt kan niet van de buitenkant worden gesteld. Met een oorkijker, otoscoop genoemd, wordt de gehoorgang geïnspecteerd. Vaak kun je de oormijt dan al zien bewegen in de gehoorgang. Door een klein beetje oorsmeer af te nemen en dit onder de microscoop te leggen kan de diagnose worden bevestigd. De mijten zijn dan goed zichtbaar. Door met de otoscoop de gehoorgang te bekijken kan er ook worden gecontroleerd of er geen bijkomende ontsteking is.

Wat is de behandeling van oormijt?

Een oormijtinfectie wordt behandeld met pipetten die in de nek worden toegediend. (Advocate/Stronghold®). Deze pipetten werken niet alleen tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen.

Soms kan het nodig zijn om de gehoorgang met een oorreiniger te reinigen en bij ernstige gevallen kan het nodig zijn om een oorzalf in te zetten om de bijkomende ontsteking te behandelen. Het wordt aangeraden de behandeling met de pipetten na 4 weken te herhalen en alle dieren in het gezin te behandelen, ook wanneer deze geen klachten hebben.

Wat is de prognose?

De prognose voor een kat met oormijt is goed, na behandeling met het juiste middel.

Bewaren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak