Interne geneeskunde

U kunt bij ons uitstekend terecht voor de diagnostiek en behandeling van internistische problemen.

Wat is interne diergeneeskunde?

StethoscoopInterne diergeneeskunde in de breedste zin van het woord is het vakgebied dat de diagnostiek en behandeling alle aandoeningen van de inwendige organen omvat. Natuurlijk vind er ook chirurgische behandeling plaats maar dat valt dan weer in principe buiten de interne geneeskunde.

Interne geneeskunde is eigenlijk weer een verzamelnaam voor allerlei vakgebieden zoals cardiologie (hart), gastro-enterologie (maag-darmen), etc. Een belangrijkgedeelte van de interne geneeskunde bestaat uit de diagnostiek en behandeling van min of meer chronische aandoeningen zoals:

  • Chronisch nierfalen
  • Hartproblemen (zie cardiologie)
  • Suikerziekte
  • Epilepsie
  • Schildklierproblemen
  • Chronische longproblemen
  • Chronische darmaandoeningen
  • Hoge bloeddruk

Het slechte nieuws

Internistische problemen zijn vaak lastig, omdat aan de buitenkant niet te zien waar de klachten vandaan komen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kreupel dier of een huidprobleem. Vooral wanneer de klachten langer aanhouden wil het nog wel eens echte “puzzelpatiënten” zijn. Dat betekent ook dat een diagnose vaak niet in één bezoek te stellen is. In een aantal gevallen zullen we zelfs de diagnose moeten stellen door alle andere oorzaken uit te sluiten.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat wij met de aanwezige kennis binnen onze klinieken en de uitrusting van de DierenDoktersklinieken meestal uitstekend in staat zijn ook bij lastige patiënten de diagnose te stellen. Daarnaast is ook de kennis aanwezig om een juist behandelplan op te stellen.

Wat is onze werkwijze?

Anamnese
Omdat we aan de buitenkant vaak niet kunnen zien wat er aan de hand is het verhaal van de eigenaar erg belangrijk. Wij zullen daar dan ook veel aandacht aan besteden.

Lichamelijk onderzoek
Daarna is uitgebreid lichamelijk onderzoek belangrijk. Aan de buitenkant even snel kijken en dan al een conclusie trekken is onmogelijk en zelfs diergeneeskundig onjuist. Bij de internistische patiënt is het belangrijk om aan de hand van het verhaal van u als eigenaar te bepalen welke orgaansystemen er mogelijk betrokken zijn. En deze dienen dan goed onderzocht te worden. Zo hoort een uitgebreide buikpalpatie (onderzoek met de handen) en uitgebreide auscultatie (luisteren met een stethoscoop) van hart en longen eigenlijk al standaard bij de meeste internistische patiënten.

Extra onderzoek
Een goed behandelplan gaat en staat bij een juiste diagnose. Louter behandelen op het verhaal is diergeneeskundig onjuist en leidt vaak tot onnodige, onjuiste behandelingen en teleurstellingen. Het is dan ook juist die internistische patiënt waarbij extra onderzoek vaak nodig is om achter de oorzaak van de klachten te komen. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld urine- en bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echo’s en bloeddrukmetingen. In de verreweg de meeste gevallen kunnen deze in uw DierenDokterskliniek plaatsvinden.

Laboratorium

De diagnose en het behandelplan
Wanneer er een diagnose gesteld is nemen wij uitgebreid de “ins en outs” van de aandoening met u door. Daarna stellen wij een behandelplan voor uw huisdier op en nemen ook deze met u door. In veel gevallen zullen wij voorstellen nog een keer op controle te komen om de resultaten met u door te nemen. Wij kunnen dan meteen bekijken of de medicatie aangepast dient te worden. In het geval van chronische aandoeningen zult u op regelmatige basis ter controle op de kliniek uitgenodigd worden. Dit natuurlijk in overleg met uw dierenarts.

Tenslotte

Internistische patiënten zijn zoals gezegd nog wel eens lastig te behandelen aandoeningen. Het is dan ook belangrijk dat u samen met uw DierenDokters dierenarts een goed team vormt. U kunt beter een keer teveel bellen dan een keer te weinig.

Heeft u vragen over een internistisch probleem van uw huisdier of wilt u een afspraak maken dan kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde DierenDokterskliniek. U kunt bij ons ook terecht voor een second opinion.

Dierenverzekering
Hill's diervoeding
symptoomchecker voor dieren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak