DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
  • Start

Fabels en Feiten

fabeltjeskrant.jpgVan 14 tot en met 22 mei is het al weer de 10e landelijke Week van het Huisdier. Dit jaar is het thema Fabels & Feiten. Wij hebben een aantal veel voorkomende fabels en feiten binnen de diergeneeskunde voor u op een rij gezet.

 rood kruis Niet-ok Fabels

 Groene V OKFeiten

Mijn hond of kat heeft geen wormen want ik zie nooit wormen in de ontlasting. Wormen zie je pas in de ontlasting bij zeer ernstige besmettingen, minimaal 4 x per jaar ontwormen is belangrijk voor dier en mens.
Mijn kat hoeft niet gevaccineerd te worden want hij komt nooit buiten. Ook binnenkatten zijn vatbaar voor de ziekten waartegen gevaccineerd wordt.
Volwassen en oudere honden en katten hoeven niet gevaccineerd te worden, zij hebben al voldoende afweer. Sommige vaccins werken 3 jaar, een aantal vaccins dienen jaarlijks herhaald te worden, ook bij oudere dieren.
Oudere dieren “raken vaak op” en kunnen dan het beste ingeslapen worden. Normal Veel oudere dieren lijden aan een ouderdomskwaal die of leefbaarder gemaakt of genezen kan worden.
Teken dienen bij verwijderen eerst verdoofd te worden met alcohol. Teken kunnen het beste levend verwijderd te worden met een tekentang.
Honden en katten kunnen prima mee-eten uit de pot. Honden en katten hebben behoefte aan een constant voedingspatroon met een constante voedingssamenstelling.
Knoflook door het eten van de hond of kat werkt goed tegen vlooien. Huismiddeltjes werken niet tegen vlooien, het is beter een goed vlooienmiddel te kopen. 

Indien een hond uitwerpselen eet, dan heeft deze een tekort aan iets. Het eten van uitwerpselen door honden is meestal een gewoonte of gedragsprobleem.
Het is goed voor de ontwikkeling van een teef om minimaal een nestje in haar leven te krijgen. Sterilisatie van de teef voor of na de eerste loopsheid kan veel gezondheidsproblemen voorkomen.
Een hond of kat wordt na castratie of sterilisatie te dik en daar kan je niets aan doen. Een hond of kat krijgt na castratie of sterilisatie een lagere stofwisseling, het dier heeft dus minder eten nodig dan daarvoor.
Mijn hond is gezond want hij heeft een natte neus. De neus van een hond zegt niets over de gezondheidstoestand.
 Een konijn heeft een knaagsteen nodig om zijn tanden kort te houden Als uw konijn voldoende hooi en eventueel ook takken van fruitbomen of wilg aangeboden krijgt is dit afdoende om de doorgroeiende snijtanden en kiezen in balans te houden, van knaagstenen kunnen ze juiste blaasstenen ontwikkelen.
Mijn hond of kat geef ik een 1/2 paracetamoltabletje als hij pijn heeft want dat werkt prima. Een hond en kat zetten medicijnen heel anders om in hun lichaam dan de mens. Zo is paracetamol schadelijk voor de hond en zelfs dodelijk voor de kat.
Mijn cavia krijgt voldoende vitamine C binnen want ik koop voer met vitmine C erin. De vervaltijd van vitamine C in voer is erg kort, na een tijdje zit er dus bijna geen vitamine C in. Een kwart kindervitamine C per dag is beter.

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak