DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
 • Start

Narcose een noodzakelijk kwaad of een zege?

gasnarcoseEen noodzakelijk kwaad zullen de meeste mensen zeggen. Toch is narcose ook een zege. Operatieve ingrepen en andere handelingen kunnen beter, veiliger en pijnloos uitgevoerd worden door narcose. We zouden niet willen en kunnen zonder narcose.  
 
Veel eigenaren zijn bij een operatieve ingreep angstiger voor de narcose dan voor de ingreep zelf. Toch is dat niet helemaal terecht. Mits zorgvuldig en met beleid toegepast (en daar staan we voor!) is het met de huidige beschikbare middelen absoluut mogelijk om zeer veilige narcose te bewerkstelligen.

Bij elke individuele patiënt zullen wij de afwegingen maken:

 • Kan de ingreep/handeling ook veilig uitgevoerd worden zonder een vorm van narcose of met een slechts lichte narcose?
 • Is het ras gevoelig voor bepaalde narcosemiddelen?
 • Betreft het een jong, volwassen of oud dier?
 • Moeten er speciale maatregelen getroffen worden in verband met de aandoening waarvoor geopereerd/behandeld moet worden?
 • Is het een pijnlijke ingreep of niet?
 • Betreft het een lang- of een kortdurende ingreep?  

Maatregelen rondom narcose om de veiligheid van uw huisdier te waarborgen:

 • Een zorgvuldig onderzoek van hart- en longfunctie, bloedcirculatie en algemene toestand voorafgaand aan de narcose van het dier.
 • Zorgvuldige keuze en toediening van de narcose op basis van bovenstaande afwegingen.
 • Bewaking van de hart- en longfunctie met bewakingsapparatuur tijdens de ingreep.
 • Intensieve begeleiding en controle bij het wakker worden van uw huisdier. Is de temperatuur weer normaal? Is de bloedcirculatie in orde? Wordt het dier rustig wakker? Heeft het dier eventueel extra pijnstilling nodig?
 • Wij geven geen dieren mee naar huis die nog onder narcose zijn.  

Extra veiligheidsmaatregelen rondom narcose zouden kunnen zijn:

 • Bloedonderzoek van oa lever en nierfunctie voorafgaand aan de narcose. De lever en nieren zijn belangrijke organen voor de verwijdering van de narcosemiddelen uit het lichaam. Zeker bij wat oudere dieren (> 8 jaar) is dit onderzoek aan te bevelen.
 • Infuus bij oudere dieren om de bloedcirculatie positief te beïnvloeden.

Globaal gezien kunnen we gebruik maken van 3 typen narcose:

Inhalatie anaesthesie (gasnarcose)
Over het algemeen wordt gasnarcose als meest veilige narcose beschouwd. Het is heel goed te doseren, op geleide van de capnograaf en het ECG-apparaat. Uw huisdier krijgt dus niet meer narcose dan nodig is.

Eerst krijgt uw huisdier een injectie met een licht slaapmiddel in de spier. Daarna wordt een speciale naald (braunule) rechtstreeks in een bloedvat gebracht om een veilig, kortwerkend slaapmiddel toe te dienen. De hond of kat krijgt dan een slang (tube) in de luchtpijp. Via die slang kan het narcosegas in de longen komen waardoor het dier in slaap raakt. Wij werken met het op dit moment meest veilige Isofluraan.

Tijdens de operatie kan de slaaptoestand van het dier in de gaten gehouden worden via de capnograaf en het ECG. Lijkt het dier wat wakker te worden geven we iets meer Isofluraangas. Lijkt de slaap wat dieper te worden geven we wat minder.
Is de operatie bijna afgelopen, dan kan worden gestopt met de toediening van Isofluraan. Meestal tillen de dieren na een paar minuten hun kopje al weer op. Toch laten we uw huisdier pas naar huis gaan als we er zeker van zijn dat hij/zij goed wakker is.

Injectie anesthesie
Bij injectieanesthesie injecteren we meestal een combinatie van middelen in de spier of direct in het bloedvat. Ook dan kunnen we de slaaptoestand controleren met behulp van de capnograaf en het ECG. De slaaptoestand is echter niet zo nauwkeurig te reguleren als via inhalatienarcose. Gelukkig kunnen we na de ingreep een tegenmiddel injecteren zodat uw huisdier nooit langer dan nodig onder narcose is.

Lokale verdoving
Dit is bij de gezelschapsdieren de minst gebruikte verdoving. Bij lokale verdoving schakelen we het pijngevoel uit rondom het gebied waar de ingreep moet plaatsvinden. Het dier is dan volledig bij bewustzijn. Dat is ook meteen de reden waarom deze vorm bijna niet wordt toegepast. Voor de meeste ingrepen is het noodzakelijk dat uw huisdier stil ligt. Slechts bij hele kleine ingrepen en hele brave honden kan dit nog wel eens uitkomst bieden.

Bent u toch nog wat angstig voor narcose of heeft u nog vragen? Vraag gerust naar meer informatie bij uw DierenDokter. Wij leggen het u graag nog eens uit!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak