DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
  • Start

Preventieve zorg, ziekte een stapje voor!

 

De voordelen van preventieve zorg

Preventieve-zorg

Net als bij de mens wordt het ook bij dieren de preventie van ziekte steeds belangrijker. Belangrijke voordelen van een goede preventieve zorg;

Langere gemiddelde levensduur van onze huisdieren
Door ziekte te voorkomen wordt de gemiddelde levensduur langer. Maar minstens zo belangrijk: bij vroege diagnose van aandoeningen zijn de vooruitzichten op succesvolle behandeling veel gunstiger.

Lagere kosten van gezondheidszorg (dierenartskosten)
De kosten van behandeling en zeker van chronische aandoeningen kunnen nog wel eens hoog op lopen. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kosten van preventieve zorg gemiddeld een stuk lager zijn dan de kosten van ziektebehandeling.

Vroege diagnostiek maakt niet alleen de vooruitzichten beter, ook de kosten vallen meestal lager uit dan behandeling van ziekte in vergevorderd stadium.

Beter algeheel welzijn van dieren
Bij een goede preventieve zorg zijn de dieren over het algemeen in betere toestand en voelen zich daardoor een stuk beter. Zo zit een hond op een premiumvoer veel beter in zijn vel, voelt een kat zonder vlooien zich een stuk lekkerder, etc.

Wat omhelst een goed preventief gezondheidsplan?

Een goed preventief gezondheidsplan voor uw huisdier omvat een aantal belangrijke elementen.

Jaarlijks gezondheidsonderzoek
Dieren kunnen niet praten en daardoor altijd even goed niet aangeven wat er met ze aan de hand is. Een jaarlijks gezondheidsonderzoek door de dierenarts is dan ook zeker geen overbodige luxe!

Jaarlijkse vaccinaties
Inderdaad, nog steeds belangrijk. Helaas is het nog steeds zo dat we een aantal aandoeningen niet of weinig zien juist omdat we vaccineren. De noodzaak blijkt ook wel uit de sporadische uitbraken van aandoeningen als Parvo bij de hond en kattenziekte bij de kat. In alle gevallen betreft het ongevaccineerde dieren. Wij vinden het belangrijk dat er op maat wordt gevaccineerd. Dat wil zeggen dat we heel specifiek naar de situatie van uw hond of kat kijken.

Bescherming tegen wormen, vlooien en teken
Een goede en continue bescherming tegen wormen, vlooien en teken betekent een gezonder huisdier dat beter in zijn of haar vel zit. Zo kunnen worminfectie tot maag-darmproblemen leiden, veroorzaken vlooien jeuk en lintworminfecties en kunnen teken een aantal vervelende ziekten als Lyme overbrengen.

Preventieve diagnostiek bij oudere dieren
Honden en katten ouder dan 8 jaar vallen in de categorie “senior”. Dat betekent onder andere dat ze verhoogde kans op aandoeningen als bijvoorbeeld tumoren, lever- en nierziekten en suikerziekte hebben. Vroege diagnostiek van dit soort aandoeningen door middel van bijvoorbeeld bloedonderzoek betekent in de meeste gevallen een betere prognose bij behandeling (en goedkoper!.

Goede voeding
Een vaak en zwaar onderschat onderdeel van goede preventieve zorg is de voeding. Heeft u ooit de docufilm “Supersize me” gezien? De filmmaker heeft zichzelf daarin voorgenomen een maand lang bij een bekende fastfoodketen te ontbijten, te lunchen en te dineren. Na een week voelde de beste man zich al erg slecht en na 3 weken werd hem door de doktoren ontraden verder te gaan met het experiment wegens de slechte gezondheidstoestand. Bij dieren is het niet veel anders…. Door uw hond of kat goede kwalitatieve voeding te geven, zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Verzekering
Ok, wellicht een beetje een buitenbeentje maar toch belangrijk in het kader van goede gezondheidszorg. Helaas kunnen wij nog steeds vaak behandelingen niet uitvoeren vanwege financiele motieven. Bent u verzekerd en is er een keer iets aan de hand, dan heeft u de geruststelling dat het overgrote deel van de kosten gedekt is.

Wij helpen u graag uw huisdier een zo lang en gelukkig mogelijk leven te bieden. U kunt ons dan ook altijd vragen naar een gezondheidsplan op maat voor uw huisdier.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak