Coronavirus (COVID-19) bij honden, katten en andere huisdieren

Coronavirus (COVID-19) bij honden, katten en andere huisdieren

Het Coronavirus houdt de gemoederen nog steeds flink bezig. De maatregelen die sinds 14 december van kracht zijn zijn ingrijpend, maar wij zijn blij dat de overheid zich heeft uitgesproken t.a.v. de dierenarts. Gelukkig kunnen wij de diergeneeskundige zorg blijven garanderen en kunnen we open blijven. Daarbij nemen wij de richtlijnen van het RIVM in acht en gaat de veiligheid van u en onze medewerkers voor. Huisdiereigenaren hebben veel vragen over de besmettelijkheid bij huisdieren en over het bezoek aan de dierenarts.

In dit artikel houden wij u op de hoogte over de ontwikkelingen en de geldende adviezen.

Laatste update: 14-12-2020

In het kort:

 • Onze klinieken zijn geopend, alle dieren zijn welkom. Wij proberen zo goed als mogelijk de gezondheidszorg voor uw huisdieren te waarborgen.
 • U helpt ons dit zo goed mogelijk te kunnen doen door bij een dierenartsbezoek de aanwijzingen van onze medewerkers op te volgen. 
 • De kans is dat uw huisdier besmet wordt met het COVID-19 virus is klein.  
 • Katten en fretten kunnen geinfecteerd worden en ziekteverschijnselen vertonen door besmetting met menselijke coronapatienten, de kans op overdracht naar andere dieren is klein.
 • Van de mogelijk besmette hond is geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk Corona betrof.
 • Op dit moment is er nog geen bewijs dat mensen via huisdieren besmet kunnen worden met het COVID-19 virus. De kans dat dit gebeurt is heel erg klein.

UPDATE 20/5: Naar het zich laat aanzien, is in Nederland een mens door een nerts besmet met COVID-19. Dit betrof een medewerker van het nertsenbedrijf. Dit is wereldwijd mogelijk de eerste besmetting van dier op mens. Er is nog geen reden om aan te nemen dat de besmetting van dier op mens een grote rol speelt.

UPDATE 29/9: Op basis van lokale/landelijke regelgeving en op basis van de situatie in de kliniek kan het zijn dat u gevraagd wordt een mondkapje in de kliniek te dragen. Wij snappen het ongemak, maar vragen daarvoor uw begrip.

UPDATE 14/12: De overheid heeft de dierenarts geschaard onder de contactberoepen met een uitzonderingsstatus. Dat betekent dat we gelukkig open kunnen blijven en diergeneeskundige zorg door kan gaan. Wij vragen u vriendelijk om alle instructies van onze medewerkers op te volgen. Het dragen van mondkapjes in de kliniek is verplicht.

Wij houden vanzelfsprekend de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wij volgen de adviezen en richtlijnen op die door de overheid en het RIVM worden afgekondigd.

Coronavirus en uw bezoek aan de dierenarts

Wij doen er alles aan om aan de ene kant huisdieren de zorg te laten krijgen die ze nodig hebben en aan de andere kant verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan;

 • Wanneer uw huisdier veterinaire hulp nodig heeft kunt u de dierenarts gewoon bellen, onze klinieken zijn geopend en bereikbaar.
 • Het kan zijn dat wij door onderbezetting gewijzigde openingstijden moeten aanhouden. Kijk daarvoor op de Facebookpagina van uw kliniek of bel ons eerst wanneer u langs wilt komen om bijv alleen maar medicijnen of voeding op te halen.
 • Op basis van lokale/landelijke regelgeving kan u gevraagd worden een mondkapje te dragen in de kliniek. 
 • Klinieken kunnen met onderbezetting te maken krijgen, wij vragen uw begrip wanneer u niet direct geholpen kunt worden en wij spoedgevallen voorrang verlenen.
 • Wij nemen zelf al extra hygiënemaatregelen, dit kunt u doen:
Protocol dierenarts Corona

Kan ik met alles bij de dierenarts terecht?

Ja, in principe wel. 

Door de extra hygiënemaatregelen op de praktijk kunnen wij echter minder consulten op een dag doen, daarom kan het gebeuren dat wij afspraken voor minder spoedeisende zaken verder vooruitplannen dan u van ons gewend bent. Graag uw begrip daarvoor.

Het kan natuurlijk zijn dat u zelf liever niet naar de kliniek komt. Belt u ons dan. Wij helpen u graag een afgewogen keuze hierin te maken. Ons globale advies is om in ieder geval de volgende vaccinaties zeker niet uit te stellen:

 • Puppy vaccinaties op 6, 9 en 12 weken
 • Kittenvaccinaties op 9 en 12 weken
 • Vaccinaties van honden en katten op 1 jarige leeftijd
 • Vaccinaties van honden die veel langs de waterkant spelen of uitgelaten worden
 • Vaccinatie van jonge konijntjes

Vaccinaties voor volwassen dieren kunnen in enkele gevallen uitgesteld worden maar overlegt u daarvoor liever met ons,

Huisdieren en besmettelijkheid coronavirus

Vanzelfsprekend rijzen er bij u vragen over het COVID-19 virus en uw huisdieren. Helaas is het internet niet altijd betrouwbaar en gaan er veel wilde verhalen rond. Wij hebben de laatste stand van zaken op een rij gezet:

 • Honden kunnen, voor zover bekend, niet geïnfecteerd worden met het COVID-19 virus. Van de onlangs verdachte hond is niet bewezen dat deze besmet was met het coronavirus.
 • Katten en fretten kunnen geïnfecteerd worden via contact met een menselijke coronapatiënt. De kans dat dieren elkaar besmetten is klein.
 • Huisdieren spelen, voor zover nu bekend, geen rol in de overdracht van het virus op mensen. Ook met COVID-19 geinfecteerde katten en fretten vormen geen gevaar.
  UPDATE 20/5: Naar het zich laat aanzien, is in Nederland een mens door een nerts besmet met COVID-19. Dit betrof een medewerker van het nertsenbedrijf. Dit is wereldwijd mogelijk de eerste besmetting van dier op mens. Er is nog geen reden om aan te nemen dat de besmetting van dier op mens een grote rol speelt.
 • Er zijn binnen de groep van coronavirussen ook virussen bekend bij de hond en de kat, deze hebben echter op geen enkele wijze van doen met het COVID-19 virus bij de mens.
 • Bent u zelf COVID-19 patiënt, dan is het toch verstandig om 1.5 meter afstand van uw huisdieren te bewaren.
 • Honden kunnen gewoon uitgelaten, al is het verstandig op de honden uitlaatplekken afstand te bewaren.
 • Katten mogen gewoon naar buiten, katten van eigenaren besmet met het Coronavirus liever binnen houden.
 • Heeft uw huisdier last van Corona-achtige verschijnselen als hoesten, niezen en/of maag-darmklachten? Neemt u dan contact op met uw dierenarts.

Het laatste nieuws en de geldende adviezen rond het Coronavirus en huisdieren vindt u ook op de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren-en-covid-19

Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, onderhoud nauw contact met betrokken instanties. 
Dierenverzekering
Hill's diervoeding
symptoomchecker voor dieren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak