DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Coronavirus (COVID-19) bij honden, katten en andere huisdieren

Coronavirus (COVID-19) bij honden, katten en andere huisdieren

Wij zijn blij dat de overheid zich heeft uitgesproken t.a.v. de dierenarts.  Nu dierenartsen en paraveterinairen onder de cruciale beroepen vallen kunnen we in ieder geval de diergeneeskundige zorg garanderen en open blijven.  Daarbij nemen wij de richtlijnen van het RIVM in acht en gaat de veiligheid van u en onze medewerkers voor. Huisdiereigenaren hebben veel vragen over de besmettelijkheid bij huisdieren en over het bezoek aan de dierenarts.

In dit artikel houden wij u op de hoogte over de ontwikkelingen en de geldende adviezen.

Laatste Update (april 2022)

 • Op dit moment gelden er in onze klinieken geen aanvullende maatregelen meer t.a.v. Corona. 

Wij houden vanzelfsprekend de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wij volgen de adviezen en richtlijnen op die door de overheid en het RIVM worden afgekondigd.

Coronavirus en uw bezoek aan de dierenarts

Wij doen er alles aan om aan de ene kant huisdieren de zorg te laten krijgen die ze nodig hebben en aan de andere kant verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan;

 • Wanneer uw huisdier veterinaire hulp nodig heeft, kunt u de dierenarts gewoon bellen, onze klinieken zijn geopend en bereikbaar.
 • Het kan zijn dat wij door onderbezetting gewijzigde openingstijden moeten aanhouden. Kijk daarvoor op de Facebookpagina van uw kliniek of bel ons eerst wanneer u langs wilt komen om bijv alleen maar medicijnen of voeding op te halen.
 • Op basis van lokale/landelijke regelgeving kan u gevraagd worden een mondkapje te dragen in de kliniek. 
 • Klinieken kunnen met onderbezetting te maken krijgen, wij vragen uw begrip wanneer u niet direct geholpen kunt worden en wij spoedgevallen voorrang verlenen.
 • Wij nemen zelf al extra hygiënemaatregelen, dit kunt u doen:
Protocol dierenarts Corona

Kan ik met alles bij de dierenarts terecht?

Ja, in principe wel. 

Door de extra hygiënemaatregelen op de praktijk kunnen wij echter minder consulten op een dag doen, daarom kan het gebeuren dat wij afspraken voor minder spoedeisende zaken verder vooruitplannen dan u van ons gewend bent. Graag uw begrip daarvoor.

Het kan natuurlijk zijn dat u zelf liever niet naar de kliniek komt. Belt u ons dan. Wij helpen u graag een afgewogen keuze hierin te maken. Ons globale advies is om in ieder geval de volgende vaccinaties zeker niet uit te stellen:

 • Puppy vaccinaties op 6, 9 en 12 weken
 • Kittenvaccinaties op 9 en 12 weken
 • Vaccinaties van honden en katten op 1-jarige leeftijd
 • Vaccinaties van honden die veel langs de waterkant spelen of uitgelaten worden
 • Vaccinatie van jonge konijntjes

Vaccinaties voor volwassen dieren kunnen in enkele gevallen uitgesteld worden, maar overlegt u daarvoor liever met ons.

Huisdieren en besmettelijkheid coronavirus

Vanzelfsprekend rijzen er bij u vragen over het COVID-19 virus en uw huisdieren. Helaas is het internet niet altijd betrouwbaar en gaan er veel wilde verhalen rond. Wij hebben de laatste stand van zaken op een rij gezet:

 • Honden kunnen, voor zover bekend, niet geïnfecteerd worden met het COVID-19 virus. Van de onlangs verdachte hond is niet bewezen dat deze besmet was met het coronavirus.
 • Katten en fretten kunnen geïnfecteerd worden via contact met een menselijke coronapatiënt. De kans dat dieren elkaar besmetten is klein.
 • Huisdieren spelen, voor zover nu bekend, geen rol of slechts een heel geringe rol in de overdracht van het virus op mensen. 
  Er zijn binnen de groep van coronavirussen ook virussen bekend bij de hond en de kat, deze hebben echter op geen enkele wijze van doen met het COVID-19 virus bij de mens.
 • Bent u zelf COVID-19 patiënt, dan is het toch verstandig om 1.5 meter afstand van uw huisdieren te bewaren.
 • Honden kunnen gewoon uitgelaten, al is het verstandig op de honden uitlaatplekken afstand te bewaren.
 • Katten mogen gewoon naar buiten, katten van eigenaren besmet met het Coronavirus liever binnen houden.
 • Heeft uw huisdier last van Corona-achtige verschijnselen als hoesten, niezen en/of maag-darmklachten? Neemt u dan contact op met uw dierenarts.

Het laatste nieuws en de geldende adviezen rond het Coronavirus en huisdieren vindt u ook op de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren-en-covid-19

Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, onderhoud nauw contact met betrokken instanties. 
No video selected.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak