DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Wintertips voor dieren

Wintertips voor dieren
In het winterseizoen zijn sneeuw, koude en guur weer elementen waar we met onze huisdieren even wat rekening zullen moeten houden. In deze sectie vindt u een aantal tips per diersoort om dit heerlijke seizoen goed door te komen.

Honden

Sneeuw eten
Veel honden houden ook van sneeuwpret. Het eten van sneeuwballen en eten van sneeuw zelf is echter niet zo gezond. De koude sneeuw kan namelijk maag- en darmklachten, zoals diarree, veroorzaken.

Sneeuwklonten onder de poten
Bij honden met veel beharing tussen de teentjes kunnen zich onder de poten sneeuwklonten ophopen. Op zich niet heel schadelijk, maar ze moeten er dan vanaf smelten of u kunt ze kapot knijpen.  Dit kan voorkomen worden om bij sneeuw de haren onder de teentjes kort te knippen, eventueel kan een trimster dat doen.

Pekel
Wanneer er gestrooid wordt met pekel, kan deze pekel irritatie van de voetzooltjes en tussentenen veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door de voetzooltjes in te smeren met vaseline. Ook wanneer de zooltjes reeds geirriteerd zijn, kan vaseline erger voorkomen.

Voorkom ook zeker dat uw hond de pekel onder de voetzooltjes weglikt, dit kan zorgen voor een ongezond hoge zoutinname.

Ijs
Pas op vanzelfsprekend op met te dun ijs. Mocht uw hond te water raken, dan ligt het gevaar van onderkoeling op de loer. Gaat u in zo'n geval direct naar huis en droog uw hond goed. Geef de hond daarna wat extra isolatie door af te dekken met bijv. droge dekens. Actieve verwarming met een föhn, kruiken, verwarming of openhaard is zeer af te raden!

Net zo als bij mensen levert glad ijs jaarlijks een groot aantal gevallen van verstuikingen, blauwe plekken en zelfs botbreuken. Voorzichtigheid geboden dus. Glad ijs kan bovendien een enorme overbelasting zijn voor gewrichten met artrose. Liever laat u uw hond met artrose dus niet op het ijs.

Hondenschoentjes
De problemen aan de pootjes door sneeuw en pekel, maar ook het gevaar van uitglijden op glad ijs kan ook op een andere manier voorkomen worden. De hoogkwalitatieve hondenschoenen van Ruffwear zijn bij uitstek geschikt en gemaakt voor extreme omstandigheden. Na een korte wenperiode worden ze probleemloos gedragen.

Vrieskou en regen
De combinatie van kou en regen is niet zo'n hele fijne. Een natte vacht isoleert een stuk minder goed. Houd u dus rekening met het gevaar van afkoeling en maak de wandeling dan niet te lang.

Bij vrieskou kan het verstandig zijn om oude honden, kleine honden en honden met een dunne vacht te beschermen met een dek of hondenjasje.

Veel eigenaren van honden met artrose ervaren verergering van de klachten bij kou. Extra verwarming van honden met een dek of hondenjas houdt de gewrichten warmer.

Antivries
Antivries, dat bijv. tijdens temperaturen onder nul bij de auto gebruikt wordt, is erg aantrekkelijk voor honden. Antivries bevat ethyleenglycol en is extreem giftig voor honden (en katten), ook in kleine hoeveelheden. Waarschuwt u direct uw dierenarts wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond antivries gedronken heeft. Na opname kunt u verschijnselen zien als sloomheid, veel drinken, veel plassen in ongecoordineerd lopen.

Katten

Een binnenkat heeft vanzelfsprekend weinig last van winterse weersomstandigheden. Ook een buitenkat red zich over het algemeen prima. Toch een paar tips..

Drinken
Veel katten drinken het hele jaar door buiten. Houd u er rekening dat door bevriezing de kat minder "bronnen" heeft om uit te drinken en zal meer binnen drinken. Zorgt u ervoor dat u tijdens vriesperiodes altijd onbeperkt vers en schoon drinkwater in huis heeft staan.

Kattenbak
Veel katten zijn in de wintermaanden een stuk meer binnen. Daardoor kan het zijn dat de kattenbak een stuk sneller vol is. Het kan zelfs zo zijn dat de kat daardoor in huis gaat plassen! Houd u er dus rekening mee dat u de kattenbak wat vaker schoon moet maken.

Kattenluik
Controleert u voor het begin van de winter even goed het functioneren van uw kattenluik zodat de kat altijd probleemloos naar binnen kan.

Warme auto
Een warme auto is tijdens vrieskou een geliefde plek voor katten om onder te gaan slapen. Controleert u even bij vertrek of er geen kat onder ligt.

Winterslaapplaats
Slaapt uw kat ook in de winter buiten of in de schuur, dan doet u er verstandig aan om even te checken of de plaats tocht- en vochtvrij is. Plaats eventueel een extra deken voor wat extra warmte.

 

Konijnen

Konijnen kunnen ook in de winter prima buiten gehouden worden. De dikkere wintervacht bied over het algemeen uitstekende bescherming tegen de kou.

Huisvesting
Ook bij vrieskou kunnen konijnen prima in een buitenhok. Zorgt u wel voor goede beschutting door extra veel stro in het hok te leggen. Verder is het nodig, het hok te plaatsen op een plek die vrij is van wind, tocht en regen. Zeker noorderwind kan erg koud zijn. Eventueel kan het (nacht)hok extra bedekt worden met noppenfolie voor isolatie en bescherming tegen wind. Dek niet het hele hok af, ventilatie is belangrijk!

Zeker in koude periodes is het verstandig om het hok regelmatiger schoon te maken en van droge bodembedekking te voorzien.

Eten en drinken
Controleer tijdens vrieskou tweemaal daags of de drinkbakjes niet bevroren zijn. Drinkflesjes zijn in deze periode eigenlijk ongeschikt, de drinktuitjes bevriezen veel te snel en kunnen zorgen voor uitdroging.

Extra bijvoeren is in de winter niet nodig, maar zorg in ieder geval voor goede kwalitatieve voeding en geef eventueel wat extra hooi.

Naar binnen
Een konijn met een wintervacht tijdens vrieskou naar binnen halen is niet verstandig. De warme wintervacht is veel te warm voor binnentemperaturen. Eventueel kunt u wel het hok in bijvoorbeeld de schuur plaatsen. Daarnaast is het niet verstandig een konijn met een wintervacht regelmatig naar binnen te halen; zij kunnen slecht tegen regelmatige temperatuurswisselingen.

Hamsters

Winterslaap
Hamsters worden niet buiten gehouden, maar wel op plekken waar het in de winter een stuk kouder kan zijn (schuur, bijkeuken). Bij daling van de temperatuur (onder de 15 graden) kunnen goudhamsters in winterslaap gaan. Veel eigenaren houden hier geen rekening mee en denken dat hun hamster dood is gegaan!

Hoe herkent u een hamster in winterslaap?

  • De hamster ligt opgerold op zijn zij en met gestekte voorpootjes, dit is een typische houding van een winterslaap.
  • De hamster eet en drinkt niet meer
  • De hamster voelt koud aan
  • Een dode hamster is stijf door de lijkstijfheid, een hamster in winterslaap niet

U kunt natuurlijk altijd uw hamster laten controleren bij uw dierenarts als u het niet zeker weet!

Een hamster uit winterslaap halen
U kunt een hamster het beste uit de winterslaap halen door LANGZAAM op te warmen. Meestal gewoon binnen plaatsen met wat extra nestmateriaal is al voldoende, maar ook opwarmen in de hand gaat prima.

Warm hamsters nooit op met een hittebron zoals een kachel of een lamp, de temperatuursovergang is dan veel te groot. Ook met "geweld" de hamster uit zijn slaap wekken is uit den boze.

Egels

Egels zult u in de winter niet veel tegenkomen in de tuin, egels gaan namelijk vanaf oktober-november in winterslaap. Zij liggen dan onder een hoop bladeren en/of takjes. Daarom is het voor egels niet fijn wanneer u deze hopen in de winter opruimt, grote kans dat u een egel ontwaakt en de egel op zoek moet naar een ander onderkomen.

U kunt natuurlijk egels ook bewust een handje helpen door de verzamelde herfstbladeren en snoeiafval in een beschermde hoek van de tuin te laten liggen. Ook zijn er bij de tuincentra speciale egelhuizen te koop.

Vogels

Volièrevogels
Volières kunt u in de winter het beste beschermen tegen wind en vocht door het grootste gedeelte van de volière af te dekken met plastic platen. Ook het binnenhok kunt u extra isoleren met bijvoorbeeld noppenfolie indien dit hok erg koud is. Eventueel kunt u een warmtebron in het binnenhok plaatsen. Verder hebben de vogels meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, daarom is het verstandig om extra krachtvoer te geven.

Pluimvee
Pluimvee kan in principe prima tegen winters weer maar het is wel verstandig om ook hier het hok vocht en tochtvrij te houden.

Wilde vogels
Wilde vogels in de winter bijvoeren is niet alleen nuttig maar natuurlijk ook erg leuk, zeker voor kinderen. Een paar zaken om op te letten;

  • Het is goed om gevarieerd voedsel aan te bieden, vooral in de winter zijn zeker vetproducten fijn voor de vogels
  • Geschikt zijn: speciale vogelvoeders voor tuinvogels, vetbollen, strooivoer, ongebrande en ongezouten pinda's, broodkruimels en fruit (indien het niet vriest)
  • Ongeschikt zijn: producten met zout (zoals gewone pindakaas), boter, melk en etensresten.
  • Water is niet strikt noodzakelijk. Geeft u toch water, dan in een ondiepe schaal. Zout of suiker toevoegen tegen bevriezing is niet heel goed voor de tuinvogels.

Vijvervissen

Vijver ijsvrij houden
Houd een stuk van de vijver tijdens vriesperiodes goed open. Zeker vijvers van minder dan een meter diep kunnen bij erg strenge aanhoudende vorst nagenoeg helemaal dicht vriezen. Bij tuincentra kunt u eventueel een ijsvrijhouder kopen. Zeker wanneer u bijvoorbeeld met wintersport gaat is dat een aanrader.

Voeren niet nodig
Voeren hoeft eigenlijk al vanaf oktober niet meer. Het water wordt dan zo koud, dat hun stofwisseling op een heel laag pitje staan. Door blijven voeren kan teveel rottend afval op de bodem veroorzaken en kan voor een ware algenexplosie in het voorjaar zorgen. Pas in het voorjaar kunt u weer beginnen met voeren

Zuurstofgebrek en teveel CO2
Bij lage temperaturen liggen vissen gewoonlijk rustig op de bodem van de vijver. Ziet u ondanks de lage temperatuur toch vissen aan het oppervlakte, dan is de kans groot dat het water te weinig zuurstof of teveel CO2 bevat. U kunt dan beluchtingssteentjes in de vijver plaatsen. Deze steentjes sluit u aan op een luchtpompje. Overigens is dat ook een ideaal middel om de vijver ijsvrij te houden.

No video selected.

Gerelateerde artikelen

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak