DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vakantie ziekten

ziekten buitenland hond

Tijdens de zomers trekken we massaal naar het zuiden om de zon op te zoeken. Als het even kan wordt de hond meegenomen. Fantastisch voor de hond natuurlijk. Toch is het goed om even stil te staan bij de risico's op bepaalde ziekten en voldoende maatregelen te nemen in de preventie hiervan.

Aantekening bij genoemde middelen;
Scalibor tekenband: werkt pas na 2 weken en werkt dan 6 maanden lang
Prac-Tic en Vectra 3D: middelen tegen teken (en vlooien) alleen voor honden, voor katten is het nieuwste Stronghold Plus of een middel met fipronil als werkzame stof (e.g. Frontline, Eliminall) een goede keuze.

Vossenlintworm

Gevaarlijke lintworminfectie voor de mens! Honden (en katten) kunnen geïnfecteerd raken door het eten van vossenontlasting. Ze worden hier niet ziek van, maar kunnen wel vossenlintwormen uitscheiden en zo de mens infecteren!
Risicogebied:
Grote delen van Europa, waaronder Frankrijk, België, Duitsland Oostenrijk en Denemarken. Ook in Nederland is deze aandoening in opmars; in Oost-Groningen en Limburg zijn besmettingen aangetoond. .
Preventie:
Milbemax (1x op dag 1 van thuiskomst en na een maand nog een keer!).

Ziekte van Lyme

Door teken overgebrachte ziekte die zenuwstelsel, gewrichten en hartfunctie aantast, overgebracht door de Ixodes teek.
Risicogebied:
Europa en VS, in heel Nederland met extra hoog risicogebieden; Heuvelrug, Veluwe, duingebieden, Drenthe en de Achterhoek.
Preventie:
 Vectra 3D tegen teken, vlooien en zandvliegjes (alleen bij de dierenarts), Scalibor tekenband, Prac-Tic pipet, Advantix pipet,  Seresto vlooien- en tekenband.

Lees meer

Babesiose

Door de Dermacentor-teek overgebrachte protozoaire ziekte die ov de rode bloedcellen aantast en dodelijke afloop kan hebben indien te laat gediagnosticeerd.
Risicogebied: Frankrijk, Middellandse Zeegebied, VS, Afrika, Azie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Australie.
Preventie:
Vectra 3D tegen teken, vlooien en zandvliegjes (alleen bij de dierenarts), Scalibor tekenband, Prac-Tic pipet, Advantix pipet,  Seresto vlooien- en tekenband

.

Lees meer

Leishmania

Door zandvliegen overgebrachte protozoaire ziekte die een chronische en lastige ziekte veroorzaakt met verschijnselen aan de huid en mogelijke nier- en leverproblemen.
Risicogebied: Middellandse Zeegebied en Frankrijk.
Preventie: Vectra 3D tegen teken, vlooien en zandvliegjes (alleen bij de dierenarts), Scalibor tekenband, Prac-Tic pipet, Advantix pipet,  Seresto vlooien- en tekenband.

Lees meer

Ehrlichiose 

Door teken overgebrachte bacterieachtige infectie die de witte bloedlichaampjes aantast en ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Kan chronisch worden.
Risicogebied: Frankrijk, Middellandse Zeegebied, oprukkend in Europa. VS, Australie.
Preventie: Vectra 3D tegen teken, vlooien en zandvliegjes (alleen bij de dierenarts), Scalibor tekenband of Advantix pipetten.

Lees meer

Hartworm

Door muskieten overgebrachte wormsoort die uiteindelijk in het hart terecht komt en dan niet goed meer te behandelen is.
Risicogebied: Steeds verdere verspreiding vanuit zuid-Europa naar Noord-Europa, Afrika, Azie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Noord-Amerika.
Preventie: voor vertrek en na terugkomst behandeling met Stronghold (alleen bij de dierenarts) of Milbemax tablet.

Lees meer

Oververhitting

Door (te) lang in een warme auto zitten of teveel inspanning op het heetst van de dag
Risicogebied: alle landen bij warm weer
Preventie: zorg voor schaduwrijke plekken, raampjes open, niet te lang alleen laten. Tijdens vakantiereis regelmatig stoppen en laten drinken. Geen inspanning op heetst van de dag. Let op: vooral kortschedelige rassen zijn extra gevoelig!!

Lees meer

Heeft u nog vragen? Wij staan u graag te woord!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak