DDlogo 2016
afspraak online

Geschiedenis van het pand Rozengracht 226 en de kliniek

Met de eerste diergeneeskundige handelingen in 1929 is het pand op de Rozengracht 226 zeer waarschijnlijk de oudste gezelschapsdierenkliniek van Nederland.


arts.jpgZittingslokaal der geneeskundige dienst

Het zeer karakteristieke pand op de Rozengracht 226 heeft altijd al een geneeskundige achtergrond gehad. In 1889 opende het "Zittingslokaal der geneeskundige dienst" haar deuren. In die tijd zijn er 3 -5 identieke gebouwen in Amsterdam neergezet. Het pand op de Rozengracht is het enige pand dat nog bestaat. Tot de jaren 80 heeft naast het Paradiso nog eenzelfde pand gestaan op het Kleine-gartmanplantsoen.

Hiernaast ziet u één van de artsen uit die tijd.

zuster-1.jpgGeschikt voor het glazen wagentje
De deuren links van 226a waren de deuren van de ambulancekar. Tevens stond daar de glazen wagen. Als je "gek"geworden was werd je daarin afgevoerd. Daar is de uitdrukking "geschikt voor 't glazen wagentje" uit ontstaan.

artikel.jpgDe bond voor Daadwerkelijke Dierenbescherming
Vanaf 1929 heeft het pand een diergeneeskundige historie en vestigde "De bond voor Daadwerkelijke Dierenbescherming" zich in het gebouw. De Bond maakte gebruik van een kaartensysteem waarop vaak een O stond. De gemeente had dan een verklaring van Onvermogen afgegeven. Een castratie kostte voor die mensen 0,25 cent. In 1969 kostte een behandeling nog maar 1,50 gulden.

Polikliniek voor dieren
Ergens tussen 1929 en 1976 is de kliniek in particuliere handen gegaan en werd het de "Polikliniek voor Huisdieren". Enkele dierenartsen uit die tijd: Ojemans, Straatman, Vendrig en Veerman.

f-santen.jpgDierenartspraktijk Santen
Op 1 september 1976 is de Polikliniek verkocht aan Frans en Marijke Santen. Enkele clienten uit die beginperiode zijn nu nog client. Als echte liefhebber van de Amsterdamse binnenstad was hij vaak tussen de patienten door even een uurtje weg.


toilet-amsterdam.jpgDierenDokters

In mei 2005 zijn Frans en Marijke van hun welverdiende pensioen gaan genieten en werd de praktijk overgedragen aan DierenDokters. Plannen voor een grondige renovatie werden gesmeed. Duidelijk was dat sfeer van het pand niet aangetast mocht worden en toch moest het een kliniek van deze tijd worden. Uiteindelijk kon pas in november 2006 worden begonnen.

In 2012 is de buitenkant van het pand volledig gerestaureerd en hersteld in de oorspronkelijke kleuren.

Dit toilet uit 1881 stond tot voor kort nog in het pand.

 

dierenkliniek_amsterdam.jpgHeden
Op dit moment is DierenDokters Amsterdam een zeer volledig uitgeruste dierenkliniek. De unieke uitstraling van het gebouw gecombineerd met de moderne inrichting maakt het tot één van de meest bijzondere dierenklinieken van Nederland.  

 

 

Meer foto's uit het rijke verleden bewonderen? Dat kan bij ons in de wachtkamer! Wij zijn altijd geinteresseerd in meer materiaal uit het verleden van de Rozengracht 226. Heeft u nog aanvullingen, foto's of opmerkingen dan horen wij dat graag van u. 

 

 

 

 

 

 

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak