DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
 • Start

Bloeddrukmeting

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt niet alleen bij de mens maar ook bij honden en katten voor. Een hoge bloeddruk kan ernstige schade aanbrengen aan organen, met name aan de ogen, hersenen, hart en nieren:

 1. Verhoogde-bloeddruk-katOgen
  Door een hoge bloeddruk kan een bloeding in het oog en netvlies ontstaan met uiteindelijk zwelling en loslating van het netvlies. Deze veranderingen in het oog kunnen leiden tot een meestal definitieve blindheid.
 2. Hersenen
  Door een hoge bloeddruk kan een bloeding ontstaan in de hersenen of in het zenuwstelsel. Er kunnen neurologische symptomen ontstaan zoals afwijkend gedrag, toevallen, dronkemansgang, dementie en zelfs coma.
 3. Hart
  Bij een hoge bloeddruk moet het hart een hogere inspanning leveren om bloed door het lichaam te kunnen pompen. De hartspier zal aan de linker kant van het hart (de linker ventrikel) dikker worden. In ernstige gevallen kan uiteindelijk hartfalen ontwikkelen.
 4. Nieren
  Een hoge bloeddruk zorgt voor langzame beschadiging van de nieren en kan zorgen voor ontwikkeling van nierfalen.

De oorzaken van hypertensie kunnen zijn:

 • Nieraandoening
 • Overactieve schildklier (kat)
 • Traag werkende schildklier (hond)
 • Overgewicht/obesitas
 • Ziekte van Cushing (een tumor van de bijnier met overmatige productie van corticosteroïden tot gevolg)
 • Acromegalie (een tumor die overmatige hoeveelheden groeihormoon produceert)

Waarom en wanneer een bloeddrukmeting?

Wij adviseren om bij iedere hond en/of kat met nierproblemen, schildklierproblemen en overgewicht een bloeddrukmeting uit te voeren aangezien een verhoogde bloeddruk ernstige schade aan kwetsbare organen zoals ogen, hersenen, hart en nieren kan aanbrengen.

Door op tijd een hoge bloeddruk vast te stellen, kunnen wij met medicijnen de hypertensie behandelen en verkomen wij schade aan bovenstaande organen.

Uw dierenarts zal u aangeven wanneer de bloeddruk gecontroleerd dient te worden.

Hoe gaat een bloeddrukmeting in zijn werk?

De apparatuur die gebruikt wordt om de bloeddruk bij een hond en/of kat te meten is over het algemeen hetzelfde als de apparatuur die bij mensen wordt gebruikt. Het opblaasbare manchet wordt om de staart of om de voorpoot geplaatst. Binnen enkele minuten is de bloeddruk opgenomen en bovendien is de bloeddrukmeting absoluut niet pijnlijk. Voorafgaand aan de meting laten wij de dieren tot rust komen in een stille kamer om de meting zo betrouwbaar mogelijk uit te voeren.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak