DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Groeipijn bij de jonge hond - Enostosis

Groeipijn bij de hond of met een mooi woord "enostosis" is een aandoening die we uitsluitend bij de middelgrote en grote, snel groeiende rassen zien. We zien de problemen meestal bij honden van ½ tot 1½ jaar oud, in een heel enkel geval zelfs tot wel 2 jaar oud.

Wat zijn groeipijnen precies?

Bij de jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. De bloedvaten die door het voedingskanaal lopen worden daardoor iets vernauwd waardoor stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies optreedt. Dit is voor de hond erg pijnlijk en is verantwoordelijk voor de zogenaamde "groeipijn".

Welke symptomen zie ik bij groeipijnen?

Het meest duidelijke symptoom is kreupelheid die dan weer aan de ene poot dan weer aan de andere poot het meest erg is. Overigens is het ook mogelijk dat de hond steeds met dezelfde poot kreupel loopt. Wat we ook vaak zien is dat de hond alleen maar slomer en/of wat pieperig is. Op de behandeltafel krijgen we de beste aanwijzing. Door de stuwing in het beenmerg zijn de lange beenderen namelijk heel erg gevoelig als we op bepaalde plaatsen drukken.

Hoe wordt de diagnose groeipijn gesteld?

Alhoewel de symptomen vaak duidelijk zijn, is het toch wenselijk om röntgenfoto's te maken. Er zijn namelijk nogal wat oorzaken voor wisselende kreupelheid bij de jonge hond. De foto's kunnen het beste drie weken na het begin van de symptomen gemaakt worden. Pas dan zijn de röntgenologische veranderingen goed zichtbaar. 

Door de stuwing in het beenmerg verdikken de lamellen van het beenmerg wat. Dit is op de röntgenfoto te zien als wat witte vlekken in het beenmerg (zie foto). Indien de achterpoten bij het probleem betrokken zijn nemen we het liefst een "heupfoto", zo krijgen we meteen een indruk van de heupen. Zijn vooral de voorpoten het probleem dan kunnen de ellebogen het best gefotografeerd worden i.v.m. mogelijke elleboogdysplasie.

enostosis groeipijn hond
Groeipijn bij de hond. Bij de pijl is duidelijke verdichting
van de botstructuur te zien.

Hoe wordt groeipijn behandeld?

De aandoening gaat uiteindelijk vanzelf over met het ouder worden van de hond. Uiteraard is de pijn voor de hond erg vervelend. De behandeling  van groeipijn berust op 2 pijlers:

  • Pijnstillers en rust zijn belangrijk voor de behandeling op korte termijn. Het kan zijn dat de hond met een korte kuur van zijn problemen af is. In ernstiger gevallen kan het nodig zijn de pijnstilling op een lage dosering voort te zetten.
  • Verandering van voer is nodig om de groeispurt van de botten wat af te remmen. Het is overigens bekend dat te snel groeiende honden ook vaker andere gewrichtsproblemen hebben dan normaal groeiende honden. Het beperken van de groei kan door over te gaan op een voer speciaal ontwikkeld voor jonge honden van grote rassen. De juiste Calcium-Fosfor verhouding is daar heel belangrijk in. Een voeding waar deze verhouding juist is is Hills VetEssentials Large Breed.Ook kan de hond vanaf 6 maanden op voer voor volwassen honden gezet worden, al zijn de meningen hier nogal over verdeeld.

Kan ik wat doen om groeipijnen te voorkomen?

Om de kans op groeipijnen zo klein mogelijk te maken is het verstandig om pups van grote rassen op een speciaal voer voor grote rassen te zetten. Wij hebben zelf goede ervaringen met Hill's VetEssentials Large breed. Traplopen en andere typen van overbelasting spelen geen rol in het optreden van groeipijnen.

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak