DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Nagels knippen bij de hond

Inleiding

In de spreekkamer krijgen wij vaak vragen over het nagels knippen bij honden. In deze video laten wij u zien hoe u kunt bepalen of het nodig is om de nagels te knippen en hoe u dat het beste kunt doen.

Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat wanneer uw hond in rechte stand staat, de nagels de grond net of net niet behoren te raken. Wanneer dat het geval is, hoeft u de nagels niet te knippen. Raken de nagels de grond en staan de tenen scheef of omhoog, dan zijn de nagels te lang.

Om de nagels van uw hond te knippen heeft u een scherpe nagelschaar nodig. Deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen bij uw dierenarts.

Instructie

  • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kunt u het beste uw hond laten zitten of laten liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
  • Met een hand neemt u de onderpoot van de hond vast, met de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
  • Bij een licht gekleurde nagel ziet u een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Dit gedeelte dient u te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.
  • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw hond zit. Gaat u de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt uw hond de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit dat een stukje lager, totdat de hond de poot niet meer terugtrekt.

Tot slot

Mocht u toch onverhoopt in het leven van de nagel knippen, dan leidt dat meestal tot een fikse bloeding die er ernstig uit kan zien. Toch is dit relatief ongevaarlijk en deze bloedingen stoppen vanzelf.

Denk ook vooral aan uw eigen veiligheid bij het knippen van de nagels en hou uw hoofd nooit dicht bij het hoofd van de hond tijdens het knippen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak