DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

LPC bij de hond - Los Processus Coronoideus

LPC is een vaak voorkomende aandoening bij jonge honden van grote hondenrassen, waarbij er een los stukje bot in de elleboog zit. Vroege diagnostiek en chirurgische behandeling is belangrijk om artrosevorming en dus gewrichtsstijfheid in de rest van het leven zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat is een LPC?

Een LPC of Los Processus Coronoideus een relatief vaak voorkomende orthopedische aandoening van de elleboog bij honden. Hierbij komt een stukje kraakbeen met bot los in de elleboog te liggen. Hierdoor raakt gewricht geïrriteerd en ontstoken waardoor uiteindelijk artrose door zal ontstaan. Bovendien is er risico op verdere gewrichts- en kraakbeenbeschadiging. LPC is onderdeel van een complex van aandoeningen van de elleboog, de elleboogdysplasie.

LPC-hond

LPC in de elleboog van een hond

Wat zijn de oorzaken van een LPC bij de hond?

LPC is een multifactoriele aandoening. Dat betekent dat er meerdere factoren van invloed zijn op het ontstaan ervan. De exacte oorzaken zijn nog niet bekend, maar men weet wel dat de volgende factoren een grote invloed hebben:

 • Genetische predispositie
 • Trauma door elleboogincongruentie (slecht op elkaar aansluiten van de ellebooggewrichtsbotten)
 • Voeding
 • Metabole factoren

Zeker is dat LPC voor een gedeelte erfelijk bepaald is en dat meerdere genen hierbij betrokken zijn. Dat maakt het uitselecteren ook zo lastig.

Welke honden zijn extra gevoelig voor LPC?

In principe zien we LPC vooral bij jonge honden van snelgroeiende, grote rassen. De volgende rassen vertonen een verhoogd voorkomen van LPC:

 • Berner Sennenhond
 • Labrador
 • Golden Retriever
 • Bouvier
 • Duitse Herder
 • Chow –Chow
 • Bordeaux Dog
 • Rottweiler
 • Newfoundlander
 • Bull Mastiff
 • Sint Bernard
 • Ierse wolfshond
 • Basset

Wat zijn de symptomen van LPC?

Over het algemeen zien we de problemen van LPC al op jonge leeftijd (+/- 5 maanden tot 1 jaar). Kreupelheid van de voorpoten is het belangrijkste verschijnsel. Ook hebben de honden vaak last van moeilijk, stijf opstaan De kreupelheid reageert vaak niet of slecht op pijnstillers en kan erg wisselend van ernst zijn.

Bij een groot percentage van de honden ontwikkelt zich in beide ellebogen een LPC. In die gevallen kan kreupelheid afwisselend links en rechts worden gezien.

Hoe wordt de diagnose LPC gesteld?

Met het verhaal van wisselende kreupelheid bij een grote jonge hond met pijnlijkheid op de ellebogen moet gedacht worden aan een LPC. Probleem daarbij is dat de verschijnselen heel erg lijken op groeipijnen.

Daarom moet de verdenking van LPC altijd bevestigd worden m.b.v. röntgenfoto’s. Helaas is de diagnose een enkele keer niet direct met röntgenfoto’s te stellen. Het kan dan nodig zijn om de foto’s na een paar maanden te herhalen. Beter is echter om de diagnose te stellen met een MRI, dat is echter weer vrij kostbaar.

Indien röntgenfoto’s niet direct uitsluitsel bieden kan daarom ook worden gekozen voor artroscopie. Bijkomend voordeel is dat het losse stukje bot dan meteen verwijderd kan worden zonder ingrijpende operatie!

rontgenfoto-lpc

Rontgenfoto van elleboog met LPC (A=eerste artrosevorming,
C= LPC, D= kraakbeenbeschadiging a.g.v. de LPC)

De behandeling van een LPC

Wanneer een hond met LPC niet of onvoldoende reageert op rust en pijnstillers is het belangrijk om tot operatie over te gaan om verdere schade aan het gewricht te voorkomen. Hierbij wordt het losse stukje bot verwijderd. Het verwijderen kan door middel van chirurgie of artroscopie.

Voordelen van artroscopie:

 • Veel minder ingrijpend
 • Veel kortere herstelperiode
 • In geval van beiderzijdse LPC kunnen beide ellebogen tegelijk geopereerd worden

artroscopie-LPC

Artroscopisch beeld van LPC, bij de pijlen is de breuk te zien

 

Waar kan ik mijn hond aan LPC laten opereren?

Bij DierenDokters is het mogelijk om uw hond m.b.v. artroscopie te laten opereren aan een LPC. Vraag uw DierenDokters dierenarts naar meer informatie.

Wat zijn de vooruitzichten van een hond met LPC?

De vooruitzichten voor een hond waarbij de LPC vroeg wordt vastgesteld zijn redelijk goed te noemen. Na operatie knappen de honden over het algemeen vrij snel op. De prognose van operatie van een hond na 1 jaar neemt snel af door de vorming van artrose. De hond zal dan weliswaar geen last meer hebben van de LPC maar wel van gewrichtsstijfheid a.g.v. de artrose.

Kan ik LPC voorkomen?

Bij het individuele dier kunt u er in ieder geval voor zorgen dat overbelasting bij het jonge dier wordt voorkomen. Daarnaast kunt u het beste een goed kwalitatief voer geven, speciaal voor grote rassen (zoals bijvoorbeeld Hill's VetEssentials Large Breed). Bij de aanschaf van een gevoelig ras als bijvoorbeeld de Berner Sennen kiest u bij voorkeur een pup met een ouders die Elleboogdysplasie vrij zijn verklaard. Dit is geen garantie dat uw hond geen LPC ontwikkeld, maar maakt de kans wel een stuk kleiner.

Fokkerij advies

In principe zouden honden die een LPC hebben ontwikkeld uitgesloten moeten worden van de fokkerij. Maar zoals gezegd is de LPC een multifactoriele aandoening waardoor uitselecteren een lastige zaak blijft.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak