DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Amerikaanse Cocker Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(A.C.S.C.N.) Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland, opgericht 27 juni 1964. (Website: ww20.brinkster.com/acsn/index.htm)

Oorsprong

Engelse Cocker Spaniel is de directe voorvader van dit aantrekkelijke ras. Tussen de beide wereldoorlogen veranderde in Amerika de Cocker Spaniel zodanig van type dat op 11 september 1949 een eigen ras tot stand kwam. Hierdoor werd het onderscheid tussen de Engelse Cocker en de Amerikaanse Cocker een feit. Beide rassen hebben een eigen - verschillende - rasstandaard, waarin de raspunten staan aangegeven. Er werd geen vreemd bloed ingekruist bij de totstandkoming van de Amerikaanse Cocker Spaniel. Een van de in het oog springende verschillen tussen beide rassen is de beharing en het type. De beharing van de Amerikaanse Cocker Spaniel is langer en zachter. De Amerikaanse Cocker is ingedeeld in de jachthondengroep en vaak is het jachtinstinct nog duidelijk aanwezig. Er zijn in Nederland een aantal Amerikaantjes met een officieel jachtdiploma. (Bron: www.honden.digi.nl)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Amerikaanse Cocker Spaniël is een jachthond en gezinshond.

Karakter

Gemakkelijk in de omgang. Lief voor kinderen. Intelligent en leergierig. Altijd is de Amerikaanse Cocker Spaniël vrolijk en nieuwsgierig. Hij is in en buitenshuis zeer actief en werklustig en kan in menige tak van hondensport zijn mannetje staan.

Opvoeding

De Amerikaanse Cocker Spaniël kan soms wat koppig zijn en heeft daarom een consequente opvoeding nodig. En een actieve opvoeding want de Amerikaanse Cocker heeft een duidelijk jachtinstinct.

Algemeen beeld

De Amerikaanse Cocker Spaniël is een kleine, compacte en beweeglijke hond, met een weelderige vacht en een levendig temperament.

Bouw

Amerikaanse Cocker Spaniël heeft een klein, compact en gespierd lichaam met een aflopende ruglijn.

Vacht en onderhoud

Vacht is lang maar niet overvloedig. De vacht van de Amerikaanse Cocker Spaniël heeft veel onderhoud nodig. Dagelijks borstelen. Geregeld wassen en een keer in de twee of drie maanden een grondige trimbeurt.

Staart

Ingekort en in het verlengde van de rug gedragen.

Kleur

De kleuren van de Amerikaanse Cocker Spaniël zijn zwart, blond, chocolade bruin, zwart met tan, rood-wit, zwart-wit, chocolade-wit en driekleur.

Hoogte en gewicht

Ideale grootte van de Amerikaanse Cocker Spaniël reu is 38,1 cm, die van de teef 35,56 cm. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak