DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Amerikaanse Waterspaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(A.C.S.C.N.) Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland, opgericht 27 juni 1964. (Website: www.20.brinkster.com/acsn/index.htm)

Oorsprong

Algemeen wordt aangenomen dat de Amerikaanse Water Spaniël (AWS) is ontstaan door kruisingen van de rond de burgeroorlog naar Amerika geïmmigreerde Engelse/Ierse Water Spaniel en de Curly coated Retriever. In 1940 is de AWS pas officieel door de Amerikaanse Kennel Club als ras erkend maar historisch zijn er al betrouwbare beschrijvingen van de AWS bekend in 1865. (Bron: www.canis.nl)

Type

De Amerikaanse Water Spaniël is een jachthond op vooral waterwild.

Huidig gebruik

Huishond. In Amerika wordt De Amerikaanse Water Spaniël nog steeds voornamelijk gebruikt als jachthond op waterwild vanwege zijn uithoudingsvermogen.

Karakter

Een vriendelijk, levendige en zeer intelligente hond. Uitstekend geschikt als hulp op jacht naar gevogelte en waterwild. De AWS is een sterke hond met veel uithoudingsvermogen. De Amerikaanse Water Spaniël is een enthousiast jager en een goede zwemmer.

Opvoeding

Door zijn gemakkelijke aard is de Amerikaanse Water Spaniël gemakkelijk op te voeden.

Algemeen beeld

De Amerikaanse Water Spaniël is robuust en energiek, met een groot uithoudingsvermogen.

Bouw

De Amerikaanse Water Spaniël heeft een krachtig lichaam, met goed gehoekte schouder en opperarm, diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Sterke rug met brede en goed bespierde lendenen.

Vacht en onderhoud

Middellang haar, golvend met kleine krulletjes. De hoeveelheid golven en krulletjes kunnen nog wel verschillen. De Amerikaanse Water Spaniël heeft een "waterdichte" ondervacht. De krulvacht van de Amerikaanse Water Spaniël heeft weinig verzorging nodig, af en toe borstelen volstaat. Voor tentoonstellingen worden over het algemeen de vaak wat piekerige, dode uiteinden van de krullen bijgeknipt.

Staart

De staart van de Amerikaanse Water Spaniël is middellang. Ter hoogte van de rug gedragen, matig bevederd.

Kleur

Leverkleurig of chocoladebruin gekleurd, kleine witte aftekeningen zijn toegestaan op de voorpoten en op de borst.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Amerikaanse Water Spaniël reu is 38-46 cm, die van de teef 36 - 46 cm. Het gewicht van de Amerikaanse Water Spaniël is 13-20 kg, dat van de teef 12-18 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak