DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Basset Hound

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Nederlandse Bassethoundclub, informatie via: www.nbhc.nl

Prijs van een pup

Een fokkersgroep vraag 750 euro, maar er zijn ook fokkers die bedragen vragen van rond de duizend euro.

Oorsprong

De Basset Hound is aan het einde van de vorige eeuw als ras erkend. De Hound stamt af van andere deels uitgestorven laagbenige jachthonden, zoals die in het Europa van de zestiende eeuw al bekend waren. (het Franse woord 'bas' betekent laag). Tijdens de Franse revolutie zijn vele van deze oude rassen jachthonden verdwenen, omdat de adellijke grootgrondbezitters die de kennels en meuten bezaten werden vervolgd. Het is te danken aan een tweetal Franse fokkers, die na deze woelige tijden uit de restanten van Franse Bassets in het midden van de vorige eeuw, de basis legden voor de huidige rassen van Franse en Engelse Bassets. De Engelsen, die omstreeks 1860 op een Franse hondententoonstelling kennis maakten met deze in ere herstelde jachtenhonden, waren zo verrukt van deze hounds, dat ze de Basset importeerde in Engeland en verder fokten. De basis bleek al ras te smal en degeneratie dreigde. Het is de zeer bekwame fokker Millias geweest, die nieuw bloed invoerde door de kruising met de bloedhond. Het resultaat van deze kruising is de huidige Basset Hound. Vanuit Engeland zwermde de Basset Hound over de hele wereld. Alhoewel kleine verschillen in de loop de tijden optraden tussen de op de verschillende continenten gefokte Basset Hounds is de standaard zeer stabiel gebleken. In Nederland werd de Basset omstreeks de jaren dertig geïntroduceerd en is hij, zij het op bescheiden schaal, een gevierde huisgenoot. (Bron: www.xs4all.nl/~brakken/nbc/nbcframe.htm)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Basset Hound is een huishond.

Karakter

De Basset Hound is een taaie, vasthoudende hond die jaagt op de neus met een meute-instinct. Groot uithoudingsvermogen in het veld. Rustige inborst, nooit agressief of terughoudend. Daarnaast is de Basset Hound aanhankelijk.

 

Opvoeding

Met straf en een harde opvoeding kan de Basset niet zo goed omgaan. Het is een hond met persoonlijkheid die behoorlijk zelfstandig kan optreden. In combinatie met dat fabelachtige reukvermogen wil dat wel eens situaties opleveren waarin de hond als koppig en eigenwijs bestempeld wordt.Dat is de aard van de hond. Maar het is wel degelijk van belang om grote consequentie te betrachten in de opvoeding van de Basset. Bron: www.basseteers.nl

Algemeen beeld

De Basset Hound is een laagbenige hound van aanzienlijke substantie, evenwichtig gebouwd en met veel adel. Een matig losse huid is wenselijk.

Bouw

Lang en diep over de gehele lengte. Het borstbeen is opvallend, matig brede en diepe borst. Ruime borstkas van goede lengte. Brede en rechte rug met schoft en achterhand op dezelfde hoogte. De Basset Hound heeft licht gewelfde lendenen.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Basset Hound is glad, kort en dicht.

Staart

Tamelijk lang, met grof haar aan de onderzijde. In beweging wordt de staart hoog en in sabelvorm boven de ruglijn gedragen, maar niet over de rug.

Kleur

Meestal driekleurig, dat wil zeggen: zwart, wit en bruin of rood en wit (tweekleurig), maar alle erkende brakkenkleuren zijn bij de Basset Hound toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Basset Hound is 33 tot 38 cm.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak