DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Beauceron

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(BCN) Beauceron Club Nederland. Opgericht in 1978. Zo'n 180 leden. (Website: www.beauceron.nl).

Oorsprong

Samen met de Briard vormt hij de Franse Herder, maar het zijn wel twee verschillende rassen. De Beauceron is geen teruggefokt ras, ook geen gecreëerd ras, zoals bijvoorbeeld de Dobermann. Meneer Dobermann heeft trouwens hoogstwaarschijnlijk wel een paar keer een Beauceron gebruikt in zijn fokprogramma, op zoek naar ‘de ideale hond.’ Beaucerons stammen regelrecht af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. Een rijke streek met veel landbouw, veeteelt en heel veel schapenfokkers. Er werd zeer selectief gefokt op werkeigenschappen en een hond zonder de juiste aanleg had niet veel toekomst. Voor het goed functioneren waren ook de juiste bouw, voor een goed bewegingsmechanisme en een weerbestendige vacht belangrijk, dus daarop werd ook gelet.(Bron: www.beauceron.nl)

Type

De Beauceron werd van oorsprong gefokt voor het hoeden en drijven van schapen en ander vee op de grote vlakten rond Parijs.

Huidig gebruik

Er is geen werk meer voor de Beauceron, maar hij moet zijn energie wel te allen tijde kwijt kunnen. Veel bewegen en werken voor de baas doet hij dan ook graag. Hij kan leren om naast de fiets mee te lopen, mee te gaan joggen en allerlei bal- en apporteerspelletjes doen. Maar de Beauceronis ook te trainen voor het officiële G&G – diploma (gedrag- en gehoorzaamheid), voor Verkeerszekere Hond (VZH), Uithoudingsproef (UV) en hij is ook geschikt voor speurwerk.

Karakter

De Beauceron is schrander en oplettend. Hij heeft uithoudingsvermogen en is bestand tegen allerlei weersinvloeden. Een Beauceron kan soms eigenwijs zijn en heeft veel behoefte aan beweging en contact met zijn baas. Een Beauceron heeft een herdershondkarakter, is dus alert en op de baas gericht. Hij is echter niet speciaal gefokt op waak- en verdedigingskwaliteiten.

Opvoeding

Een Beauceron moet zorgvuldig en zeer consequent worden opgevoed. Met een zeer vaste maar nooit harde hand. Wat mag, mag altijd, wat niet mag, mag nooit. Goed gedrag belonen, bij ongewenst gedrag direct vermanen. Met de stem is meestal genoeg. Nooit te hard aanpakken, maar wel altijd meteen reageren en dat geldt ook voor de huisgenoten.

Algemeen beeld

De Beauceron is redelijk groot, stevig, rustiek en fors.

Bouw

De Beauceron is robuust en gespierd. De bouw is rechthoekig met een diepe en brede borstkas.

Vacht en onderhoud

De korte vacht is op het lichaam 3 tot 4 cm lang en vraagt relatief weinig verzorging. Tijdens de ruiperiode kan men een Beauceron best regelmatig borstelen. Daarbuiten af en toe met een natte zeemvel wrijven.

Staart

De Beauceron draagt de staart laag met een lichte boog omhoog in de vorm van een J.

Kleur

Tweekleurig zwart en rood.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Beauceron reu: 65-70 cm (ideale hoogte 67 cm) en de Beauceron teef 63-68 cm (ideale hoogte 65 cm). Het gewicht ligt tussen de 30 en 50 kilogram.

Bijzonderheden

Telgang is kenmerkend voor de Beauceron. Verder dient de Beauceron dubbele Hubertusklauwen te hebben. Deze wolfsklauwen moeten goed gescheiden 'duimen' met nagels vormen die dicht bij de voet geplaatst zijn.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak