DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Berghond van de Maremmen

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(VBH) Vereniging van Herders & Berghonden uit Zuid & 0ost Europa en Azië. (website: www.vhbinfo.com)

Prijs van een pup

€ 800,-.

Oorsprong

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen is een hondenras afkomstig uit de gelijknamige gebieden in Italië. De hond wordt ook wel 'Maremma' of 'Maremmano' genoemd. In 1958 werd er officieel geen onderscheid meer gemaakt tussen de Pastore Maremmano en de Pastore Abruzzese. Er verscheen toen één rasstandaard. Volgens kynologen kwam het ras al voor het begin van onze jaartelling in Italië voor en men neemt aan dat hij oorspronkelijk uit Azië afkomstig is.

Type

Waak- en herdershond

Huidig gebruik

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen fungeert als waak- en herdershond en gezelschapshond.

Karakter

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen kan een goede huishond zijn maar zoals veel hondenrassen die gefokt zijn om min of meer zelfstandig hun taken te verrichten, heeft de hond een zeer consequente training nodig. Als echte buitenhond heeft de Maremma wel behoefte aan ruimte. Het zijn rustige honden die niet overdreven actief zijn, maar uiteraard wel beweging nodig hebben.

Opvoeding

Consequente aanpak!

Algemeen beeld

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen is groot, robuust en sterk.

Bouw

Het lichaam van de Berghond van de Maremmen en Abruzzen is iets langer dan de schofthoogte. Brede en diepe borstkas, ovaal, licht opgetrokken buiklijn, uitgesproken schoft.

Vacht en onderhoud

Overvloedig, lang, tamelijk stug, een lichte golf is toegestaan. Manen rond de hals. Rijkelijk onderhaar. De lengte van de vacht is aangepast aan de lichaamsdelen. De vacht van de Berghond van de Maremmen en Abruzzen heeft relatief gezien weinig verzorging nodig; af en toe borstelen met name als de Berghond van de Maremmen en Abruzzenin in de rui is, is voldoende.

Staart

Laag aangezet, moet tot aan de sprongen reiken. Wordt hangend gedragen of, in actie, in het verlengde van de ruglijn. De punt van de staart is iets omhoog gebogen.

Kleur

Wit. Ivoorkleurig en bleke sinaasappel- en citroentinten zijn toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte: Berghond van de Maremmen en Abruzzen reu, 65-73 cm. Berghond van de Maremmen en Abruzzen teef, 60-68 cm. Gewicht: Berghond van de Maremmen en Abruzzen reu, 35-45 kg. Berghond van de Maremmen en Abruzzen teef, 30-40 kg.

Bijzonderheden

Buitenhond

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak