DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Bichon Frise

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspaniëlclub. Opgericht 21 maart 1931. (www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaase Naakthond, Peruaanse naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniël. Info via: http://www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl

Prijs van een pup

700 tot rond de 1000 euro.

Oorsprong

Het ras behoort tot de Bichongroep, die bestaat uit de Bichon Frisé, de Maltezer, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, het Leeuwhondje en de Havanezer. Deze groep heeft een gezamenlijke oorsprong en stamt uit het Middellandse Zeegebied. Er zou tevens verwantschap zijn met de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken. Het woord bichon komt van Barbichon, dat "kleine gebaarde" betekent. Deze hondjes waren Barbet-achtig van type, maar klein, Barbichons dus. De Bichon Frisé is in Frankrijk ontstaan uit kruisingen van Maltezers met Bolognezers. Verder zou dit ras ook verwant zijn aan de Barbet. Het ras was al in de 15e eeuw bekend en werd zeer populair in met name Frankrijk, Engeland en Spanje. Op schilderijen uit die tijd zijn regelmatig hondjes van dit type te zien. Het woord bichon komt van Barbichon, dat "kleine gebaarde" betekent. Deze hondjes waren Barbet-achtig van type, maar klein, Barbichons dus. Na de Franse revolutie nam de populariteit af, maar door artiesten en circussen werden ze gebruikt vanwege hun intelligentie en hun bereidheid tot acrobatische kunstjes. Het ras dankt zijn naam aan de spiraalvormige krullen.

Type

Gezelschapshond, circushond

Huidig gebruik

Gezelschapshond

Karakter

De Bichon Frisé heeft een zeer vrolijk karakter. Hij is aanhankelijk, speels en leergierig. Zeer sociaal van aard en vedraagzaam en vriendelijk. Hij past zich makkelijk aan.

Opvoeding

De opvoeding gaat over het algemeen probleemloos. De Bichon Frisé is een makkelijk en intelligent hondje dat graag leert en vriendelijk van aard is. Hij houdt van het gezin en doet graag mee met alles wat er gebeurt.

Algemeen beeld

Klein, vrolijk en beweeglijk hondje met een overvloedige, krulharge vacht.

Bouw

Gestrekt van bouw, vrij fijn van bot, behendig en beweeglijk.

Vacht en onderhoud

De vacht is lang en valt in spiraalvormige krullen. De vacht moet eens in de 8-10 weken geknipt worden omdt de krullen anders te lang worden. regelmatig borstelen en kammen om tlitten tegen te gaan is een must.

Staart

De staart is middelmatig van lengte en wordt in een boog over de rug gedragen, zodanig dat wel de vacht, maar niet de staart zelf de rug raakt.

Kleur

Wit

Hoogte en gewicht

Maximale toegestane hoogte is 30 cm. Gewicht is ca. 4-6 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak