DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Bolognezer

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspaniëlclub. Opgericht 21 maart 1931. Info via: www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaanse Naakthond, Peruaanse Naakthond, Pekingees en Tibetaanse Spaniël.

Oorsprong

Het ras behoort tot de Bichongroep, die bestaat uit de Bichon Frisé, de Maltezer, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, het Leeuwhondje en de Havanezer. Deze groep heeft een gezamenlijke oorsprong en stamt uit het Middellandse Zeegebied. Er zou tevens verwantschap zijn met de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken. Het woord bichon komt van Barbichon, dat 'kleine gebaarde' betekent. Deze hondjes waren Barbet-achtig van type, maar klein, Barbichons dus. De Bolognezer lijkt sterk op de Maltezer maar heeft een gekrulde vacht. Dit type hond was onder andere geliefd als hofhondje van o.a. Madame de Pompadour en Katharine de Grote van Rusland.

Type

Gezelschapshond, rattenvanger

Huidig gebruik

Gezelschapshond

Karakter

Een vrij rustig karakter, zeer aanhankelijk van aard. Past zich makkelijk aan, en is zeer sociaal. Deze hondjes zijn vrolijk van aard en zeer stabiel.

Opvoeding

De opvoeding is over het algemeen geen probleem, aangezien een Bolognezer zich makkelijk aanpast en sociaal van aard is.

Algemeen beeld

Een klein, vierkant, langharig hondje dat wat rommelig oogt.

Bouw

Vierkant gebouwd en vrij fijn van bot. Het hoofd dient ook vierkant te ogen.

Vacht en onderhoud

De vacht is wit en krulharig. De haren vormen kurketrekkerachtige strengen en staan uit. Hoewel regelmatig borstelen gewenst is, valt het onderhoud mee. De vacht is namelijk vuilafstotend: wanneer de hond na een wandeling opdroogt, valt het vuil uit de vacht.

Staart

De staart wordt over de rug gekruld gedragen en is overvloedig behaard.

Kleur

Zuiver wit. Jonge honden kunnen lemonkleurige vlekken hebben, vooral op de oren en in de nek, maar deze verdwijnen als de hond volwassen wordt en zijn definitieve vacht krijgt.

Hoogte en gewicht

Hoogte 25-30 cm, gewicht 2,5-4 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak