DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Bordeauxdog

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(BDCN). Bordeaux Dog Club Nederland. Opgericht 30 juni 2000. Website: bordeauxdogclub.nl

Type

De Bordeaux Dog werd vroeger voor de jacht ingezet, maar ook in het gevecht met wolven en beren gebruikt.

Huidig gebruik

Bordeaux Dog is een huishond, waak- en beschermhond.

Karakter

De Bordeaux Dog is van origine een waak- en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Hij blijft alert en houdt ook vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De Bordeaux Dog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De Bordeaux Dog houdt van kinderen, vooral van de kinderen die tot het gezin behoren. Het typerende is zijn kalme aard en de onverstoorbare rust die hij uitstraalt. Ondanks zijn zware bouw kan een Bordeaux Dog een goede rensnelheid ontwikkelen en gezonde exemplaren hebben een goed uithoudingsvermogen.

Opvoeding

De Bordeaux Dog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de Bordeaux Dog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de Bordeaux dog heeft nooit haast. Geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn de toverwoorden voor een goede opvoeding, aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd word, positief zijn en op het juiste moment belonen zijn de sleutels tot succes.

Algemeen beeld

De Bordeaux Dog is een compacte, gespierde hond.

Bouw

De Bordeaux Dog heeft een krachtige bouw. Goed geproportioneerd lichaam. Tamelijk laag gesteld. Krachtige, diepe en brede borstkas, brede borst, goed gewelfde ribben en een opgetrokken, strakke buiklijn.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Bordeaux Dog is fijn, kort en zacht.

Staart

Zeer dik bij de aanzet, moet tot de onderkant van de sprong reiken. Hangend in rust, in actie sabelvormig.

Kleur

Eenkleurig mahonie of roodgele tinten. Kleine witte vlekken op borst en voeten zijn toegestaan. Donkerbruin tot zwart of rood masker.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Bordeaux Dog reu is 60-68 cm, die van de Bordeaux Dog teef 58-66 cm. Gewicht van de Bordeaux Dog reu is minimaal 50 kilo en dat van de Bordeaux Dog teef minimaal 45 kilo.

Bijzonderheden

In de film Turner & Hooch van 1989 speelt een Bordeaux Dog een hoofdrol aan de zijde van Tom Hanks.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak