DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Border Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NBTC) Nederlandse Border Terrier Club. De NBTC werd opgericht in 1971. (Website: www.borderterrier.nl)

Prijs van een pup

De Border Terriër kost 600 euro.

Oorsprong

Border betekent "grens". De Border Terriër komt van de grens tussen Schotland en Engeland. Ook de Dandie Dinmont Terriër en de Bedlington Terriër komen uit dit gebied. Men neemt aan dat deze rassen gemeenschappelijke voorouders hebben. Het eerste geschreven document van dit ras komt uit 1880. Het is een artikel waarin de Terriërs van Northumberland en Westmoreland worden beschreven. Afhankelijk van waar hij woonde had hij een andere benaming : de Reedwater Terriër en de Coquetdale Terriër. De jagers wilden destijds een sterke hond die de vos goed uit zijn hol moest kunnen drijven maar die ook snel genoeg was om de paarden bij te houden. Zo ontstond de Border Terriër, die in 1920 als ras erkend werd door de English Kennel Club. Het is een echte werkhond gebleven en door de jaren heen qua uiterlijk niet veel veranderd. (Bron: website dobrego.com)

Type

Jager op vos, das, marter en kleiner wild.

Huidig gebruik

De Border Terriër is een huishond, sporthond en nog steeds jager op de vos.

Karakter

De Border Terriër is vlug en lenig, alert, standvastig en hard. Thuis is hij vriendelijk en beminnelijk. Deze honden hebben een sterk instinct dat niet genegeerd kan worden. Het is een sterke, moedige en sportieve hond. De Border Terriër is betrouwbaar en lief voor kinderen.

Opvoeding

De Border Terriër heeft een consequente opvoeding nodig.

Algemeen beeld

De Border Terriër is een kleine en compacte hond. Het hoofd ziet er uit als dat van een otter. Tamelijk brede schedel met een korte en sterke voorsnuit. De Border heeft donkere ogen met een doordringende blik.

Bouw

Het lichaam van de Border Terriër is matig lang, diep en smal.

Vacht en onderhoud

De Border Terriër heeft een ruwharige vacht. De dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt. Het regelmatige onderhoud van de vacht bestaat uit een borstelbeurt met een eenvoudige haren borstel. Een Border Terriër moet over het algemeen twee keer per jaar geplukt worden.

Staart

De Border Terriër zijn staart is niet te lang; dik aan de wortel en in een punt uitlopend. Hoog geplaatst en vrolijk gedragen, echter niet over de rug.

Kleur

De kleuren van de Border Terriër zijn rood, tarwekleurig, grauw en tan of blauw en tan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte ongeveer 35 cm. Bij de Border Terriër reu mag het gewicht tussen de 5,9 en de 7,1 kg bedragen. Bij de Border Terriër teef tussen de 5,1 en de 6,4 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak