DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Cairn Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NCTC) Nederlandse Cairn Terrier Club, opgericht 1951. (Website: www.NCTC)

Prijs van een pup

De prijs van de Cairn Terriër, vastgesteld door de rasvereniging, bedraagt €1250,-

Oorsprong

De Cairn Terriër komt oorspronkelijk uit Schotland en is daar vermoedelijk een van de oudste terriërs. Hij heeft zijn bijdrage geleverd aan de vorming van de Schotse terriër en de West Highland white terriër. Hij werd vroeger ook kortharige Skyeterriër genoemd. In 1910 werd hij door de Kennel Club als zelfstandig ras erkend en kreeg hij de naam Cairn terriër. Deze naam heeft hij te danken aan de taak van zijn voorouders. Zij werden hopen stenen in gestuurd, zogeheten "cairns", om op klein wild te jagen, zoals vossen, dassen, wezels en ratten.

Type

Jager op klein wild.

Huidig gebruik

De Cairn Terriër is een huishond.

Karakter

De Cairn Terriër is opgeruimd van aard, hij is altijd opgewekt en vrolijk, ziet overal de lol van in. Is altijd in voor een spelletje, op zoek naar kattenkwaad. Ondeugend dus, maar met een grote dosis vertedering, waardoor het moeilijk is om boos op hem te worden. Cairn Terriërs zijn intelligente honden. Ze leren heel gemakkelijk. Ze zijn ook heel goed in staat de basisbeginselen van de gehoorzaamheid te leren. Het blijven echter eigenzinnige honden die vaak geneigd zijn alleen te gehoorzamen als het ze uitkomt.

Opvoeding

De Cairn Terriër is een hond, die aan de ene kant heel zelfstandig optreedt terwijl hij aan de andere kant veel aandacht vraagt. Het opvoeden van een Cairn Terriër vraagt veel tijd en geduld, maar een zorgvuldig opgevoede Cairn Terriër, die geleerd heeft, wat u, als eigenaar, belangrijk vindt, is zeer de moeite waard. Alle tijd en moeite, die u in de eerste maanden in de pup investeert, krijgt u later dubbel en dwars terug. De Cairn Terriër heeft een strenge, maar eerlijke en consequente opvoeding nodig. Door zijn hoge aaibaarheid gaat er toch regelmatig iets fout in de opvoeding en dan is de Cairn Terriër helemaal niet zo leuk meer. De fout ligt vrijwel altijd in de opvoeding en daarom is gehoorzaamheidstraining zo goed als een vereiste met dit ras.

Algemeen beeld

De Cairn Terriër is een laagbenige, ruwharige hond die een energieke en felle uitstraling heeft.

Bouw

De Cairn Terriër is kortbenig en heeft een rechte rug. Sterke maar soepele lendenen. Forse achterhand.

Vacht en onderhoud

Lang, stug, weelderig. Korte, zachte en dichte ondervacht. Wekelijks ongeveer drie keer borstelen is voldoende.

Staart

Kort, weelderig behaard maar zonder pluim. Wordt vrolijk gedragen maar niet op de rug gekruld. De vacht van de Cairn Terriër moet geregeld worden geplukt.

Kleur

Crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Van al deze kleuren is de gestroomde versie bij de Cairn Terriër toegestaan. Bij de lichtere kleuren zijn de donkere oorpunten en snuit typisch en gewenst.

Hoogte en gewicht

Een Cairn Terriër reu is 28 tot 31 cm hoog en een Cairn Terriër teef 25 tot 30 cm. Gewicht 6 tot 7,5 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak