DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chihuahua

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Chihuahua Club, opgericht in 1972. Info via: www.nederlandsechihuahuaclub.info

Prijs van een pup

Rond de duizend euro.

Oorsprong

De Chihuahua is afkomstig uit Mexico. Het is een hond die werd gehouden door de Tolteken en de Azteken. De dieren werden doelbewust gefokt en met name de reuen werden gebruikt als offerdieren bij feesten als geboortes en huwelijken en ook bij begrafenissen. De honden werden ook gegeten. Het is zo goed als zeker dat het hier om onder meer de voorloper van de huidige Chihuahua gaat. Rond het eind van de 19e eeuw werd het ras ontdekt door Amerikaanse bezoekers. Zij kochten enkele dieren van de Indianen en gingen ze houden als huisdier. Langzaam raakte de Chihuahua steeds populairder. De eerste Chihuahua's waren kortharig, maar na verloop van enkele decennia, nadat er meerdere malen langharige dwergassen waren ingekruist, ontstond de langharige variëteit.

Type

Offerdier en gezelschapshond.

Huidig gebruik

De Chihuahua is een gezelschapshond.

Karakter

De Chihuahia is een zelfstandig en zeer zelfverzekerde hond. Hij is slim en aanhankelijk, eigenzinnig en waaks. Hoewel hij erg op gezelschap gesteld is kan hij ook een duidelijke antipathie hebben tegen mensen en staat hij duidelijk voor wat hem wel of niet zint. Hij laat zich bepaald niet snel in een hoek drukken en schroomt ook niet van zich af te bijten, iets dat gezien zijn formaat soms tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Opvoeding

De Chihuahua is een slimme hond met een eigenzinnige aard. Hij moet dan ook beslist een goede opvoeding hebben, waarbij hem op zachtzinnig maar duidelijke wijze wordt verteld wat de regels zijn.

Algemeen beeld

Een kleine hond, die zelfverzekerdheid en kracht uitstraald. De Chihuahua heeft staande oren en een hoog aangezette staart die in een boog omhoog wordt gedragen.

Bouw

De Chihuahua is een kleine en zeer compact gebouwde hond, met als opvallende kenmerken de hoog gedragen staart en het appelronde hoogd.

Vacht en onderhoud

Er is een langharige en een kortharige variëteit bij de Chihuahua. De kortharige variëteit heeft dicht aanliggend glanzend haar. De langharige variëteit heeft lang, zijdeachtig haar dat aan de voeten en de benen, op de oren en aan de staart pluimen vormt.

Staart

De staart van de Chihuahua is hoog aangezet en gedragen, als een halve cirkel die naar de lendenen wijst.

Kleur

Alle kleuren en kleurschakeringen zijn bij de Chihuahua toegestaan.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte de Chihuahua reu en teef is ongeveer 20 cm. Een gewicht tussen de 1,5 kg en 3 kg is toegestaan.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak